Kiley Reid, Vår bästa tid

Kiley Reid

Emira ställer upp för familjen där hon brukar sitta barnvakt en sen kväll. Men i mataffären konfronteras hon av en säkerhetsvakt som anklagar henne för kidnappning. Händelsen, där en ung svart kvinna med ett blont barn omringas, fastnar på film. Incidenten blir startskottet för en kedja av händelser som vänder upp och ner på allt Emira och människorna i hennes närhet tror att de vet om sig själva…

Författaren

Kiley Reid har en magisterexamen i skrivande från Iowa Writers’ Workshop där hon belönades med the Truman Capote Fellowship. Kiley Reids debutroman ”Vår bästa tid” nominerades till Booker prize 2020.


Recension

Caroline Nilsson har läst boken och utbrister ”Oj. En våg av läslig eufori sveper förbi”

Det där var oväntat. Men ändå inte. Jag frustar kaffe över halva bordet. Inte så mycket åt det att kaffet tycks både kallnat och vissnat som åt boken jag just avslutat.

För såhär. Detta är en bok om samhälle, klass och ursprung. Vi får ställa oss frågan vilka vi är, var vi kommer från och vilka vi blir i mötet med andra. Här finns kärlek mot alla odds – och kärlek som oddsen till trots tycks vara meant-to-be.

Vi möter Emira, en sökande 25-årig svart tjej i sin roll som timanställd barnvakt i Philadelphia. Hennes chef är ingen mindre än den framgångsrika vita kvinnan Alix Chamberlain med stora framgångar inom mediebranschen. Två kvinnor, två världar men en och samma verklighet. Etik, moral och makt spelar schack med Snapchat, bekräftelsebehov och betydelsen av kunskap, utbildning och familj. En tid där allt spelar roll, samtidigt som inget egentligen tycks ha någon betydelse. En tid där det enda viktiga på jorden är att göra sin egen närvaro i världen till sin bästa tid.

Den väsentliga frågan, när tillvaron rämnar är; vem är jag när allt kommer omkring, hur byggs broar till en annan människa vars bakgrund inte speglar min egen – och vad vet vi egentligen om oss själva, vilka vi är – och vem blir jag i mötet med dig?

Här finns invecklad verklighet, utvecklad – och skickligt byggd – intrig och en tematik om vecklar ut samhällets snåriga frågor. Boken speglar romanens kraft att både närma sig och nå läsaren även genom risig terräng.

Boken utmanar mig, väcker min läsliga nyfikenhet och vållar en ihärdig iver att vända sida till sida. Är det karaktärernas botten? Språkets rättframhet? Berättelsens efterföljande ”glimten-i-ögat”-eko?  Föga vet jag om vad som håller mig kvar – men nog är det närmast en omöjlighet att inte läsa vidare.

Tystnad. En lång paus. Kanske viss hjärndimma. Så, vad vill jag säga med detta?

Allt har sin tid. Vår bästa tid är definitivt en bok som bör få en del av din.

Bästa hälsningar,

Caroline


Beställ/Reservera boken

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för hemleverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha hemleverans eller hämta i butiken.