Mary Beth Keane, Fråga mig igen


Två unga par flyttar in på samma gata i en småstad utanför New York. Lena Gleeson längtar efter vänskap. Anne Stanhope avvisar henne bestämt. Men deras barn, Kate och Peter, finner varandra med en vänskap och kärlek som är självklar från start. Bakom stängda dörrar står dock allt inte rätt till, och en våldsam tragedi påverkar båda familjerna under årtionden. Hur mycket kan man egentligen förlåta?

Mary Beth Keane

Mary Beth Keane har studerat vid Barnard College och tog sin konstnärliga masterexamen vid University of Virginia. Hon har för sitt författarskap bland annat tilldelats ett Guggenheim Fellowship-stipendium, och valts till en av de mest lovande unga författarna – ”5 under 35” – av amerikanska National Book Foundation. Hennes tredje roman Fråga mig igen placerade sig vid utgivningen direkt på New York Times bästsäljarlista. Keane bor i Pearl River, New York med sin make och två söner.


Recension

Caroline har läst boken: ”Jag visste inte där och då. Allt det här. Så det var nog tur att jag aldrig fick frågan”

Nå? Sjuttiotalets början, två par och en småstads lugna gatan utanför New York. Till en början ovetandes, avvisande och allt i ensamhet. Sen, sådär ett varsitt barn senare, istället oundvikligt, behövande och påtvingade att dela verklighet. För Kate och Peter var en realitet. Här finns en händelse som skakar om, stängda dörrar som döljer pyr och en självklar kärlek där självklarheten brister. Om man gör det man blir tillsagd, håller god min och bara kliver över sitt egets hjärtats staket – kan kärlek och förlåtelse växa då?

Det är trassel inpå livet och tankar bortom ord. En penna med känslospöt och fingertoppsighet – skärpt som få, djupsinnig som färre och med en intrig bättre än det mesta. 

Känslor och karaktärer. Underbara. Starka. Stökiga. Oroliga. Charmen finns i att boken speglar både det bästa i och mesta hos de allra flesta av oss. Tveksamt om ens solskyddsfaktor 50 står sig mot den bländande igenkänning som möter.  

Efter huvudattraktionen – gränslandet mellan att vara matt av beundran och mitt i ett transliknande blandvändande – följer en tankeström av fascination och häpnad. Vad ska jag börja?

Jag försöker bete mig någorlunda normalt, men har fått total kortslutning. Jag är fullt och fast övertygad om att det inte finns något bättre än denna ”jag-glömmer-visst-andas”-upplevelse när det kommer till att befinna sig i en bok. För jag är fullkomligt tagen – vad hade jag trott?

Hjärtat klappar, klapprar, dunkar. Tittar tanketomt på orden. En enda bok men oräkneliga sekunder av liv.

Jag satt där med ostbågeformad rygg och glasögonen på tvärs när berättelsen så slutligen hade byggt bo i mitt hjärta. Allt ovetande före hade fått sitt efter. Där och då utan minsta svar, om ens en aning vad som väntade.

Men nu vet jag. Så fråga mig igen.

Bästa hälsningar,
Caroline Nilsson
@carolinesbokhylla


Beställ/reservera boken

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för hemleverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha hemleverans eller hämta i butiken.