Rebecca Serle, Fem år senare


Dannie Kohans liv går precis som hon planerat, och hon har inga problem att leverera ett perfekt svar på frågan. Hon får jobbet och tackar dessutom ja till sin pojkväns frieri senare på kvällen.  Men när hon vaknar nästa morgon ligger en helt annan man bredvid henne. Nyheterna visas på tv:n och datumet i rutan är fortfarande den 15 december men året är 2025.  Efter en chockartad timme vaknar Dannie igen år 2020. Hon kan inte skaka av sig vad som har hänt. Det kändes annorlunda mot en vanlig dröm. Men hon är en framgångsrik advokat, och lever i verkligheten. Drömtydning och annat trams får new age-typer, som hennes bästa kompis Bella, hålla på med. Övertygad om att det inte betyder något lägger Dannie det hela bakom sig.

Tills hon fyra och ett halvt år senare stöter på mannen från sin vision.


Rebecca Serle är roman- och manusförfattare. Hon har skrivit sex romaner, Fem år senare är den första som kommit på svenska. Hon delar sin tid mellan New York och Los Angeles. Fem år senare är en New York Times-bästsäljare


Recension

Caroline Nilsson har läst och recenserat boken.

Tretton sekunder. Det var så lång tid det tog för mig att förstå att den här boken 1. måste läsas och 2. kommer spraka till för att just vara något extra.  

Var ser du dig själv om fem år? Låt mig här presentera Dannie Kohan, en typisk advokat på Manhattan som har haft karriären utstakad sedan första blinkningen. Efter en minst sagt omtumlande dag som avslutades med en sagolik förlovning vaknar hon upp nästa dag i en helt annan lägenhet, med en helt annan ring på fingret och med en helt annan man. Det är inte längre år 2020, det är 2025 och… ja, du gissar rätt – framtiden. När hon sedan kastas tillbaka till nuet, år 2020, lägger hon den något udda sejouren i framtiden på hyllan i hopp om att det var en dröm tills hon en dag, 4 och ett halvt år senare, möter denne man ånyo. Mannen från hennes dröm… 

Detta är en rasande rolig bok, härligt tvistad och rörande vacker med en sällan, i bokform, upplevd charm. Författaren är rolig, självironisk och har i sin huvudkaraktär skapat en gestalt som inte bara underhåller; hon visar även på skärpa, bjuder på klokheter och blir läsarens ”I-would-die-to-be-your-friend”. 

För mig är det en skickligt skriven bok med en egen speciell tvist – för att inte nämna berättelsen – och ett språk som borrar sig långt in till läsaren. Det är kärnfullt och kärleksfullt. Sådär träffsäkert så det förslår.     

Jag är en smula mållös. Eller, vem försöker jag egentligen lura – jag är golvad. Och lyrisk. Medger att kombinationen inte är helt lyckad, men vad gör det när man precis upplevt en alltigenom vacker, härlig och vansinnigt rolig bok?  

Det sägs att det bor en skatt vid regnbågens slut, men vet ni vad. Jag har redan hittat den; skatten finns här.  

Caroline Nilsson
@carolinesbokhylla


Beställ/reservera boken

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för hemleverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha hemleverans eller hämta i butiken.