Robert Harris, Vedergällning

Den historiska romanens gigant är aktuell med en fängslande thriller som utspelar sig under andra världskriget.

November 1944. Tyskland är på väg att förlora kriget. I ett sista desperat försök beordrar Hitler produktion av 10 000 V-2-raketer, ballistiska vedergällningsvapen skapade i syfte att attackera allierade städer.

Rudi Graf, en tysk raketingenjör, drömde om att skicka en raket till månen. Istället befinner han sig i det ockuperade Holland där han ansvarar för avfyrning av Nazitysklands V-2-raketer mot London. Kay Caton-Walsh, en gång skådespelerska, nu en brittisk spion, skickas till Belgien för att lokalisera avfyrningsplatserna och neutralisera hotet. Det är bara en tidsfråga innan deras vägar kommer att korsas.

Vedergällning smälter Robert Harris på sitt karaktäristiska sätt samman fakta med fiktion. Resultatet blir en fascinerande och tajt thriller om två fängslande människoöden mot bakgrund av en av de minst utforskade episoderna under andra världskriget: den tyska missilkampanjen.

Robert Harris, den historiska romanens gigant, arbetade i många år som journalist och politisk redaktör innan han 1992debuterade med den kontrafaktiska thrillern Faderland. Sedan debuten har han skrivit ytterligare tretton romaner som har översatts till trettiosju språk och sålt i mer än femton miljoner exemplar. En officer och spion, om justitiemordet på Alfred Dreyfus, blev utsedd till årets roman av National Book Awards och har filmatiserats. Robert Harris har även skildrat bland annat antikens Rom och en dystopisk framtid i Den andra sömnen. Men oavsett vilken historisk era som behandlas har hans böcker alla en sak gemensamt: i förlängningen handlar samtliga om vår moderna tid.

Bokfakta:
Författare: Robert Harris
Isbn: 9789189298002
Förlag: Bookmark Förlag
Utgiven: 2021
Sidor: 314 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Kategori: Deckare/Spänning

Sagt om boken:

Fakta och fiction blandas i denna roman av Robert Harris, Vedergällning.

Fakta är att två tyska ingenjörer, Graf och von Braun konstruerade och byggde världens mest sofistikerade vedergällningsvapen, V-2 raketen, 15 meter lång. Dessa raketer avfyrades i mängder från en hemlig plats i Nederländerna. Hitler trodde att dessa V-2 or skulle vinna kriget åt tyskarna.

November 1944, raketerna skjuts upp, riktningen är London, än så länge träffar dessa bostadshus och gallerior som jämnas med marken Massor med människor dör under bombningarna.

I London inser man att man måste hitta avskjutningsplatsen i Nederländerna. Kay Caton-Welsh brittisk sektionschef får i uppdrag att tillsammans med sju andra kvinnor duktiga på matematiska uträkningar och vet hur en räknesticka fungerar.

De Flyger till Belgien för att lokalisera platsen där V-2 raketerna skjuts upp. Platsen som kryllar av SS-män. Hitlers sista satsning, enorma pengar har lagts ner. 10.000 tals krigsfångar har byggt den enorma anläggningen där raketerna blir till. Dessa färdas via tåg och lastbilar till avskjutningsplatsen i ett aldrig sinande tempo.

Hitlers sista desperata order. Bomba London sönder och samman.

Fakta och fiction, en otroligt spännande och intressant bok att läsa. Skriven med Robert Harris vassa penna.

// Monica Gullman

Beställ boken!

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för hemleverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha hemleverans eller hämta i butiken.