Anna Bodin och Peter Sjölund, Genombrottet

Han löste dubbelmordet i Linköping: ”Gärningsmannen fanns där ute, någonstans, år efter år”

I boken Genombrottet får vi veta hur Sveriges näst största polisutredning genom tiderna kunde klaras upp. onsdag 09 juni 2021

Tidigt på morgonen den 19 oktober 2004 höggs en 8-årig pojke och en 56-årig kvinna ihjäl med kniv i centrala Linköping. Polis på plats säkrade mordvapnet och en mössa full av mördarens dna, men stod handfallna. Varför höggs två människor helt utan koppling till varandra brutalt ner på väg till skola och jobb? Trots tusentals topsningar av potentiella gärningsmän gäckade morden polisen i 16 år innan DNA-detektiven och släktforskaren Peter Sjölund hittade den avgörande pusselbiten som gjorde att fallet kunde klaras upp. Polisutredningen är den största i Sveriges historia, efter Palme-utredningen.

I boken Genombrottet berättar Peter Sjölund och journalisten Anna Bodin hur man till slut kunde ringa in mördaren.

– Tre röda trådar löper genom Genombrottet. En tråd är det brutala dubbelmordet som skedde på öppen gata en vardagsmorgon i ett lugnt bostadskvarter och som drabbade en åttaårig pojke och en medelålders språklärarinna som inte alls kände varandra. En annan tråd är släktforskningen. Hur hittar man en gärningsperson genom att jämföra dna och lusläsa kyrkböcker? Den tredje tråden handlar om psykiatriska diagnoser, och ifall de har någon betydelse för vem som begår brott.

– I sexton års tid försökte polisen lösa ett brott som det tog en DNA-släktforskare av Peters Sjölunds kaliber fem veckor att lösa. Det är första gången det sker i Europa men inte den sista. Vi skriver boken för alla som vill veta mer om metoden som kommer att revolutionera polisens arbete, säger Anna Bodin.

Anna Bodin har följt Peter Sjölunds arbete redan från starten och har fått en unik inblick i utredningen. Boken skildrar bland annat polisens arbete, offrens anhörigas liv efter det ofattbara dådet och en resa långt tillbaka i gärningsmannens familjs historia. Dessutom avslöjas flera nya detaljer om fallet.

– Att använda DNA-släktforskning i jakten på brottslingar är en större revolution än fingeravtrycket, mycket större. I boken får läsaren även möta människorna som berörs av den nya tekniken. Bakom polisens statistik över kalla fall finns offrens anhöriga som lider svårt av ovissheten ett olöst brott för med sig, säger Peter Sjölund.

Den här utredningen är en av de mest omskrivna, varför tror ni att så många blev berörda av fallet?

– Dubbelmordet skedde på en ”trygg” plats, vid en ”trygg” tid och var både helt oprovocerat och mycket brutalt. Det var så uppenbart att offren var oskyldiga, att dådet hade kunnat drabba vem som helst, en själv eller ens eget barn eller mamma. Gärningsmannen fanns där ute någonstans, år efter år, och ingen kände sig säker.

Beställ/Reservera boken

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för hemleverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha hemleverans eller hämta i butiken.


1 kommentar på “Anna Bodin och Peter Sjölund, Genombrottet

Kommentarer stängda.