Anna-Karin Palm, Jag skriver över ditt ansikte

”Du säger: ’Vad heter din mor nu igen?’
Jag svarar: ’Det är ju du. Du är min mor.’”

I ”Jag skriver över ditt ansikte” följer Anna-Karin Palm sin mors gradvisa försvinnande in i alzheimers sjukdom, och försöker förstå mammans livshistoria och hur den påverkat henne själv och familjen. Det blir en berättelse om klassresa och livshunger, om familjehemligheter och en komplicerad mor-dotter-relation, som till slut kan landa i ett slags försoning.

Anna-Karin Palm reflekterar över minne, skrivande och hur ett livs berättelse formas. ”Jag skriver över ditt ansikte” är en stark och berörande skildring av ett kvinnoöde, men också av en familj som förändras i dödens närhet.

Författaren

Anna-Karin Palm är född 1961 och uppvuxen i Stockholm. Efter tolv år i waldorfskola läste hon litteraturvetenskap, filosofi och engelska till en fil kand vid Stockholms universitet. Hon påbörjade också en forskarutbildning i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, som dock avbröts vid romandebuten. Hon har arbetat som bl a Konsumkassörska, brevbärare, inläsare av talböcker, garderobiär på Konserhuset, försäljare på Systembolaget. Efter debuten har hon, vid sidan om författarskapet, arbetat som frilansande förlagsredaktör, lektör och kulturskribent. Hon har varit redaktör för Natur & Kulturs utgivning av C.G. Jungs verk på 90-talet, och för Ax:son Johnsonstiftelsens Engelsbergsböcker under 2000-talet, bland mycket annat.

Anna-Karin Palm skrev under hela uppväxten, och debuterade med en novell i Prismas debutantantologi Novella, 1985. Under några år i slutet av 80-talet och början av 90-talet var hon medlem av redaktionen för den litterära tidskriften Åttiotal/90TAL. Romandebuten skedde år 1991 med Faunen, som fick stort genomslag både hos kritik och publik. Den följdes av novellsamlingen Utanför bilden 1992. Med romanen Målarens döttrar (1997) fick hon sitt genombrott. Boken hade stor framgång både i Sverige och utomlands, och har översatts till många språk. År 1999 gav hon ut två böcker, den humoristiska kortprosaboken Lekplats och barnboken Vildvinter (Natur & Kultur, illustrerad av Anna Bengtsson), och 2001 novellsamlingen In i öknen. Romanen Herrgården utkom 2005, och 2007 kom Om vänskap (Bokförlaget Lejd), essädialoger skrivna tillsammans med Kate Larson. Romanen Snöängel (2011) är en flerskiktad berättelse om staden Stockholm, som utgår från händelser under vintern 1985-86 men förgrenar sig i tid och rum till en roman om minne och längtan, språk och exil. 2014 kom novellsamlingen Jaktlycka, tio variationer över den kvinnliga kroppens liv och erfarenheter. Jag vill sätta världen i rörelse (augusti 2019) är en biografi över Selma Lagerlöf, som tecknar ett rikt porträtt av en sökande, tänkande, älskande människa med starkt frihetsbegär och djärva visioner; en författare som än idag sätter läsarens värld i rörelse. Boken nominerades till Augustpriset för bästa fackbok 2019.

Resor och längre vistelser utomlands har betytt mycket för författarskapet, Grekland och Mellanöstern kan särskilt nämnas. Anna-Karin Palm har varit bosatt i London och i en liten fiskeby i Normandie, men bor sedan 2005 tillsammans med sin familj i Stockholm och norra Hälsingland.

Recension

Carolne Nilsson har läst boken: ”All denna kärlek. Aj.”

Här är en bok som tar läsaren i handen från första stund. Vi följer författarens reflekterande resa intill sin mors gradvis försvinnande in i Alzheimers sjukdom. 

Hon berättar fram livet i små delar, bit för bit. Kärnfullt och kärleksfullt. Hon skriver fram sin mamma för både dig själv och hon som aldrig mer kommer vara sig själv igen..

Det är ett ömsint berättade av världen för en annan människa, som på ett sätt också blir en skildring av både livet med den levande mamman och författandet av den historiska Selma Lagerlöf.

Med orden som verktyg minns, strukturerar och skapar författaren en växande förståelse inför sin mor och sitt liv. Hon tvivlar och tänker, i tillit och med tillförsikt.  Och i sin ständiga reflektion möter hon också mig.

Hon återger, bearbetar och tonsätter berättelsen. Språket är öppet och hjärtligt, jag dras med av omväxlingen och förblir nyfiken.

Här är en bok som vill lära sig mer och djupare om livet. Hon skriver fram inte bara den tynande modern – utan också banden dem emellan. Och någonstans ristas också skuggan för hennes egna konturer.

Som en boomerang slår insikterna tillbaka. Kanske kan vi ärligt se oss själva först när vi speglar oss genom andra? Ärlighet möter rannsakan – möter mig.

En bok. Ett universum av tankar. Det är ömsint, tålmodigt och skapar förtröstan. .

Så. Livets paradox skymtar. 

Hon ser sin mamma, men ändå inte. 
Livet bor i nuet, men ändå inte. 
Livet bor i det vi ser, men ändå inte.
Livet finns där inom oss, men ändå inte.

Mitt hjärta kläms itu. Tänker. Och samtidigt inte alls. Vad är ett liv? Vad bygger oss? Vad slukar tidens tand? Och vad bunkras i vår ryggsäck? Låter berättelsen bära och hitta orden för mig.

Här finns övergången mellan liv och död. Den stumma tystnaden som tar vid där andetaget slutar. Och lager av liv, omsorg och minnen.

Jag landar någonstans mellan dillpioner, löjtnantshjärta och huset där hon bor. Omfamnad av den knäsvaga glädjen över ett leende. Och all denna kärlek…

…Som Jag skriver över ditt ansikte. 

Caroline Nilsson,
@Carolinesbokhylla

Beställ/Reservera boken

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för hemleverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha hemleverans eller hämta i butiken.