Cecilia Hansson, Snö och potatis

En kvinna, hennes man och deras dotter ger sig ut på en road trip i Tornedalen. Tanken är att besöka det sanatorium där hennes mormor var inlagd i två omgångar på 1950-talet. Kvinnan vill se platserna där så många människor vårdades och dog i en sjukdom som angrep lungorna. Resan blir också en minnesresa tillbaka till hennes egen uppväxt, präglad av längtan och viljan att skapa sig ett sammanhang. Samtidigt har en ny farsot börjat sprida sig i samhället.

Det som börjar som en skildring av en avlägsen tid och ett sätt att närma sig ett avlägset trauma får plötslig skrämmande aktualitet. Vad händer om en mamma dör och ett barn blir föräldralöst? Eller om sjukdom drabbar ett barn? Om man blir fråntagen sitt språk? Eller om en isvak brister, mitt i mörkaste vintern?

Hur ska man kunna leva när man aldrig kan ta någonting för givet och när smärtan som konstituerar en människa är ständigt närvarande? Precis som ljuset det som aldrig väjer.

Snö och potatis är en roman om moderskap och död, och om hur orons skuggor kastas över generationerna.

Recension

Caroline Nilsson har läst och utbrister, ”Inuti Piggelinen bryts ljuset”

”Vi stannar och köper Piggelin på en bensinmack. ’Den här är som norrsken’, säger jag och håller upp den gröna isglassen framför mig. Inuti Piggelinen bryts ljuset.”

Det är otäckt, men sant. Det helt enkelt bara gnistrade till.

En roman så säg? Det är döden och livet. Bortom orden, hitom varandet och därom längtan. Här surrar tankarna som myggen, ödmjukheten serveras som mellanmål och frågor om jaget slingrar sig som Tornedalsälven.

Förvisso berättas om potatis och snö men kanske mest av allt om det där som finns emellan. Norrskenet bläddras till känslan av att komma hem, smärtan som bara är i vägen får omdömet döda och minnenas allé står i centrum för läsningens färdmål. Vad kan man ta för givet i livet? När upphör smärtan som del av att vara människa? Och vad blir det av de skuggor som kastas över tidevarven?

Tveklöst och bottenlöst. Författarens språk är ordlig magi i sin renaste form. För den som njöt av Kippo-tonen och kvillrar gott av en penna som målar livet finns här en skatt i ädlaste form.

Orden faller lätt som snöflingor och är som solglitter för min själ.

Jag dras med i berättelsen, dras in och ned. Den röda tråden slingrar sig likt en älv från fjärran av mitt intellekt till nära vrår i mina tankevurpor.

Och sen. Stannar upp, stillar mig och ser. Mer av livet, mindre av obetydligheter och kanske också en gnutta av något som liknar förundran. Lite som när första snöflingan faller eller sommarens första färskpotatis skördas.

Men detta. Bortom form och fäkt, bakom ytan av snöflingor och potatisjord gnistrar läsningen till – och det där magiska uppstår. Jag förblir stum.

Inuti Piggelinen bryts ljuset. Inuti mig väcks livet.

Tack @cecilia.poesi och @naturochkultur för denna magiska läsupplevelse! 💙

Caroline Nilsson
@carolinesbokhylla

Beställ/Reservera boken

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för hemleverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha hemleverans eller hämta i butiken.