Caroline Säfstrand, Vingården för vilda drömmar


Sommaren på en skånsk vingård väcker drömmar till liv och får sanningar att bubbla upp till ytan. Erica sätter sig på tåget och lämnar hastigt sin man och livet i storstaden. Hon vet inte vart hon är på väg, bara att hon måste komma bort för att orka möta sorgen hon bär på. I Arild, femtiosex mil söderut, hamrar Marcus ner en skylt i marken: ”Rum uthyres!” Det är färgstarka grannen Beatrix idé för att få ekonomi i vinodlingen som Marcus och hans farfar driver. Samtidigt sitter Lilian ensam i lägenheten i Helsingborg och iakttar allt som pågår utanför hennes fönster. Med pennan tecknar hon det som livet inte gav henne. Vad hon inte anar är att en ung kvinna i Stockholm just påbörjat en resa söderut, och att detta kommer att förändra livet för Lilian och flera andra.

Recension

Caroline Nilsson, @carolinesbokhylla, har läst boken och skriver en euforisk recension.

Det kan vara livets största lögn, tro mig.

Att en läsupplevelse inte kan trumfa tillvaron. Rent objektiv skulle det kunna vara en retorisk fråga. Åtminstone om man frågar mig, och särskilt i ett tillstånd av att ha tinnitus i hjärtat och vara en molntuss mellan förväntan och upprymdhet.

Detta. Det är sommar, skånsk vingård och hög tid för både drömmar och sanningar att bubbla upp till ytan. Här finns en Erika i Stockholm som just satt sig på tåget med sorgen i halsgropen på väg någonstans söderut. I boken möter vi också en Marcus bland vinrankor där han står mellan drömmar och utgifter. Och blickar vi en bit bort finns en Lilian som tecknar fram livet på sitt ark. Oväntade möten blir till oanade öppningar och nya vägar fram. Finns en plats som får själen att dansa? Finns en mening med livet? Och finns en smula av oss själva där i mötet med andra?   

Denna pärla till bok är en hyllning lika mycket till Kullabygdens böljande fält som till den genre som boken representerar. Det är hjärtligt, känns nära, kvillrar av hopp och min – fiktiva – vänlista växer.

Enda felet– och den lögn som också uttrycks som en förnekelse i min tillvaro – är egentligen att jag inte kan stanna från att läsa vidare. Inte heller tillåta verkligheten knacka på eller för den delen ta tag i egna tankegrus eller frågestim. Var god dröj – jag befinner mig på Vingården för vilda drömmar!

Som jag njuter. Sida upp och sida ner, under tiden och mellan raderna. Före och efter orden. Och, om jag ska vara riktigt ärlig ska sägas att det allra bästa ändå är kombinationen. Både att under läsningens gång känna livet bubbla och vid bokens slut blott bubbla över.

Boken bär mig längs sidornas gång och vidare ut i livet. För mig är också just detta ett signum för Säfstrand som författare – böckerna lever kvar långt längre än sidorna räcker. Och läsupplevelsen lämnar såsom smulor kvar i min själ.

Man vet vad som väntar i en bok av Säfstrand; stort hjärta, oväntade möten som öppnar nycklar hos både karaktärer och läsaren jämte ett sällsamt hopp om förändring och förnyelse.

Så, vad säger man? Mitt hjärta kniper ihop.

Och där sprack mitt livs lögn, antar jag. En läsupplevelse kan nämligen trumfa allt.

Caroline Nilsson
@carolinesbokhylla

Beställ/Reservera boken

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för hemleverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha hemleverans eller hämta i butiken.