Pauline Riccius, Tvillingsystrarna

Efter år av misslyckade försök att få barn får Monica och Magnus äntligen åka och hämta sin adoptivdotter i Thailand. Väl framme på barnhemmet i Bangkoks mest utbredda slumområde, visar det sig att deras barn har en tvillingsyster.

Linn och Liv växer upp i 1980-talets Västervik. Trots att de inte känner till något annat får de höra att de är fel och annorlunda. Utanförskapet för dem samman och till slut har de bara varandra. När Liv flyttar hemifrån för att satsa på en karriär som balettdansös på Operan i Stockholm, blir Linn lämnad kvar och systrarna glider ifrån varandra.

Dansen kommer att betyda allt för Liv men kampen om de bästa rollerna är stenhård. Hon pressar sig till gränsen för vad kroppen klarar av och får betala ett högt pris för sina framgångar. Linn finns ändå alltid där för henne, beredd att lyssna och trösta. Att lindra andra människors lidande har blivit hennes sätt att förtränga känslan av övergivenhet. Men när Linn blir allvarligt sjuk kastas allt omkull och Liv måste ensam ge sig ut på en resa tillbaka till Thailand som hon lämnade mer än trettio år tidigare.

Författaren

PAULINE RICCIUS är civilekonom och har även studerat litteraturvetenskap och språk. Hon har arbetat i bokbranschen i över tjugo år och samtidigt ägnat sig åt det egna skrivandet. Pauline är själv mamma till tvillingar och har fascinerats av deras unika gemenskap som visat sig ända sedan de föddes. Hon är uppvuxen i Lerum utanför Göteborg och bor numera i Saltsjöbaden med sin man, fyra barn och en hund. Tvillingsystrarna är hennes debutroman.

Se hennes hemsida www.paulinericcius.se

Recension

Caroline Nilsson har läst boken och undrar ”Var börjar och slutar den jag är?”

Vi möter Monica och Magnus som bestämt sig för att adoptera en dotter från Thailand. En dotter som sedan visade sig vara tvilling, varför bebislyckan därför dubbel. I fokus för berättelsen står Liv och Linn och bakgrunden är Västervik i 1980-talets era. När elakheter haglar från omgivningen blir tvillingskapet deras starkaste paraply mot omvärlden. Här finns viljan att nå berömmelse, här florerar längtan efter bekräftelse. Läsaren får närmas syskonkärlek, vänskap utan gräns och äktenskapsbyggets rostiga spikar. Övergivenheten och känslan av utanförskap blir en kraft att söka rötter och varför. Hur hittar man sitt jag och kan man någonsin fly från sitt jag utan att förstå den man blivit?

Detta är en nära och på många vis dynamisk roman som både retar tårkanalen och tillåter oss att spegla våra relationer. Skildringen blåser både fram min läsarlust och upp till svanar på mitt känslohav. Det är svårt att sluta läsa när jag väl börjat!

Jag imponeras av romanbygget som känns naturligt, äkta och får författaren att framstå som given sedan länge. Sidorna passerar kvickt, med lätthet och pennan drar mig fram. En tämligen lyckad debut!

Karaktärernas bottnar kryper inpå, den klara författartonen kommer ännu närmare och kontentan är en stark igenkänning.

För mig är detta en bok om att söka sig själv, sitt varför och om att förmå omfamna den människa man faktiskt är. Varken mer eller mindre, men ändå med jagets alla stenar, erfarenheter och guldkorn. En bok om att följa sin egen väg men samtidigt ha blicken öppen mot livet.

Boken tänder ett ljus. I det allra mörkaste mörker finns där en strimma av hopp. Inte glättigt, naivt eller enkelt – men hoppfullt och något att rikta blicken mot. Det finns en tillhörighet även i en känsla av ensamhet och det bor en framtid i varje längtan.

Att det finns ett ljus också när man blundar. Det bär jag med mig.

Caroline Nilsson
@carolinesbokhylla

Beställ boken

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för hemleverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha hemleverans eller hämta i butiken.