Mia Kankimäki, Kvinnor jag tänker på om natten


Vad kan en fyrtioårig barnlös kvinna göra med sitt liv? Gå i historiska kvinnors fotspår: orädda upptäcktsresande, begåvade författare och passionerade konstnärer.

Mia Kankimäki säger upp sig från sitt jobb och hyr ut lägenheten för att resa till Tanzania och följa Karen Blixen; hon reser till Japan för att se hur den världsberömda konstnären Yayoi Kusama lever. I Florens söker hon bortglömda renässanskonstnärer på Uffizierna. Kankimäki inspireras av äldre tiders äventyrare, som Nellie Bly, amerikanskan som 1890 reste jorden runt på 72 dagar med bara en handväska. Om de här kvinnorna klarade sig i världen för hundra år sedan, varför inte hon?

Kvinnor jag tänker på om natten är dels reseberättelse, dels självbiografi, hejdlös kvinnohistoria och en bok för alla som någonsin velat resa till de platser de läst om.

Författaren

Mia Kankimäki har skrivit två kritikerrosade och bästsäljande böcker där hon blandar reseberättelse, memoar, biografi och kvinnohistoria. År 2010 lämnade hon sitt arbete på förlag för att resa till Japan och skriva det som blev hennes första bok, Things That Make One’s Heart Beat Faster, en bok om Sei Shonagon, en japansk adelskvinna som levde för tusen år sedan. Mia bor i Helsingfors när hon inte reser för research till fler böcker. Kvinnor jag tänker på om natten ligger, nästan tre år efter utgivning i Finland, fortfarande på bästsäljarlistans och rättigheterna är sålda till femton länder.

Recensioner

”Sommarens underbaraste läsning”
/Jenny Lindh, DN

”Vilken sällsynt pärla till läsupplevelse! Och jag tänker lite vemodigt att hädanefter kommer alla andra böcker att kännas som meningslösa tidsfördriv.”
/Kerstin Westin, Alingsås Tidning