Monica Gullman läser tre böcker i Låna&Läs 2021/22

Dessa tre titlar, som Monica Gullman recenserar, ingår i Låna&Läs biblioteket 2021/22. L&L drar igång säsongen 1 oktober.

Randi Fuglehaug, Ett fall mot döden (spänning)

Extremsportveckan i norska Voss. Fyra vänner får inleda med att hoppa fallskärm i Voss nationaldräkt. En av dem dödsstörtar mitt bland publiken. Journalisten Agnes Tveit har fått uppdrag av sin chef redaktören på den lokala tidningen att skriva om invigningen. Hon ser när Veslemoej Liland störtar till marken, fallskärmen har inte löst ut. När polisen utreder olyckan visar det sig att  alla linor är kapade. Mord blir bedömningen, nu drar utredningen igång. Vem har haft tillgång till fallskärmen innan hoppet? Det visar sig vara ett flertal.

Agnes Tveit hetsäter fet mat och sötsaker, drar inte jämnt med sin chef på tidningen. Hon börjar i alla fall forska i fallet trots att det är polisens uppgift och bit för bit upptäcker hon att den charmiga platsen Voss med fjordar och höga fjäll visar sig ha mörka hemligheter. Den sammansvetsade tjejgruppen som fallskärmshoppat länge visar sig inte vara så nära varandra som Agnes trott när hon börjar skrapa på ytan.

Boken är både spännande och underhållande. Mycket välskriven. Slutraderna får mig att häpna.

Marit Danielsson, När underbart inte är nog (Roman)

Jojo lämnar jobbet för ett snabbt möte med sin älskare innan hon åker hem till sin man, Danne. Hon är chefredaktör på tidningen Miranda, 59 år. Danne är 60+. Jojo inser att hon måste bryta med sin älskare innan det är försent. Det är Danne hon vill leva med, det är hon och han resten av livet. Samtidigt som hon känner, är det inte mer än så här, vart har spontaniteten,  glädjen, överraskningarna tagit vägen. Nu närmar sig påsken, då ska  de samlas i semesterhuset i Lindås. Deras vuxna barn kommer, Danne har tre hon har en son och deras gemensamma dotter Malva. Hon kommer inte, får Jojo veta, när hon ringer, Jojo blir ledsen, viktigt att samla alla familjemedlemmar. Påsken blir inte så bra, de vuxna barnen bråkar och tjafsar, Danne och Jojo försöker medla. Skönt när barnen åker hem tycker de båda.

Marit Danielssons familjerelaterade roman har hög träffsäkerhet och jag känner att  deras missnöjdhet börjar krypa under skinnet på mig. De testar familjeterapi hon klagar på att han dricker för mycket, han klagar på att hon inte vill vara nära, hon verkar ha tappat sin lust. Relationen blev inte bättre av terapin utan snarare sämre. Ändå vill jag läsa klart boken, vill veta, kommer de att kunna lösa sina äktenskapliga problem, eller går de skilda vägar?

Lesley Kara, Ryktet (spänning)

Joanne har tillsammans med sin sexårige son Alfie flyttat tillbaka till platsen där hon växt upp, Flinstead. Nära till sin mamma som också kan vara barnvakt, hämta på skolan, baka bullar med sitt barnbarn Alfie älskar sin mormor. En dag på skolgården börjar ryktet gå att barnamörderskan Sally McGowan ska bo i deras lilla stad. Under hemlig identitet. Hon som 10-åring brutalt stack en kniv i bröstet på lille Robbie Harrison, 5 år. En förflugen kommentar, ryktet börjar gå,  det ena leder till det andra och sedan finns ingen väg tillbaka. Joanne kan inte släppa tanken på Sally McGowan, hon tänker på  sin son Alfie, om något skulle hända honom. Hon börjar söka på nätet, leta efter bilder, Se om den kan stämma in på någon kvinna i stan. Hon blir helt fixerad vid sitt letande.

En psykologisk spänningsroman som trappas upp ju närmare slutet man kommer. Slutet blir både överraskande och otäckt.

Paula Hawkins, författare till Kvinnan på tåget, kommenterar boken, ”Håller dig i gastkramande ovisshet ända till sista sidan…”

Monica Gullman