Sofia Rutbäck Eriksson, Gräset är alltid blodigare på andra sidan häcken


Varför den spänningsälskande Katarina Zapp arbetar med något så strukturerat som revision är egentligen en gåta. Hon får dagarna att gå med hjälp av stora mängder choklad och detektivromaner som får ryggraden att krulla sig. När mystiska saker sker både på arbetet och hemma i grannskapet slänger hon sig rakt in i det okända tillsammans med pensionärsgrannen Greta. Äntligen får hon användning för allt hon lärt sig i böckernas värld. För är det inte så att hon är menad att arbeta med något helt annat än siffror?

Gräset är alltid blodigare på andra sidan häcken är första delen i den humoristiska deckarserien Katarinas eminenta detektivbyrå. Mer mys än rys utlovas i böckerna om det annorlunda gänget på lilla Malmudden i Luleå.

SOFIA RUTBÄCK ERIKSSON bor i Luleå och har älskat att skriva sedan barnsben. Hon har tidigare skrivit barnböcker och utkommer även med sin första feelgoodroman under 2021.

Recension

Maud Granholm har med glädje läst den första delen av den humoristiska deckarserien Katarinas eminenta detektivbyrå. Här är hennes recension.

Många har med glädje arbetat hemmifrån under det senaste året, men hemarbete var inget som passade Katarina Zapp på revisionsbyrån Lindt & Lindt. Redan efter åtta minuter kröp det i hennes kropp och hon började i bildligt tal att klättra på väggarna. När ordet kafferast blev synonymt med att ta en paus från den ständiga tillgången på egetbryggt kaffe, blev Cava och choklad en livsviktigt ersättning för att klara av arbetet vid köksbordet. Förutom bubbel och choklad var detektivromaner Katarinas stora passion och att sitta ensam och arbeteta med siffror dagarna i ända, var verkligen inte revisor Zapps ”cup of tea”.

Mitt i den dagliga tristessen upptäcker hon skumma siffror i de räkenskaper hon arbetar med och på andra sidan häcken sker mystiska saker hos grannarna på gatan. När sedan den pensionerade kompisen Greta plötsligt saknar sin välbehövda permobil, ljusnar tillvaron för Katarina och hennes deckarhjärna börjar gå på helvarv. Hon anar här ekonomisk brottslighet, stöld och nergrävda lik på samma gång och plockar fram all den lärdom hon fått med sig från böckernas värld. Tillsammans med Greta startar hon sitt eminenta detektivarbete.

Det här är ingen klassisk deckare och för mig är det inte heller någon mysdeckare, för dit räknar jag böcker som Homanserien av Jan Mårtenson, Cilla Fallanderserien av Susanne Fellbrink och böckerna om Johan Axberg och Natalie Svensson av Jonas Moström. Med andra ord, böcker som jag mår väldigt bra av att läsa och som roar utan humor. Därför är det viktigt för mig att placera de här böckerna om Katarina Zapp och hennes granne Greta exakt i genren humoristisk mysdeckare, precis som Sofia Rutbäck Eriksson själv säger i en intervju jag läste på deckarfestivalens hemsida. En underkategori till deckare där mordet och våldet behandlas humoristiskt och där brottet och upptäckten sker i ett litet socialt samhälle, i det här fallet, Malmudden i Luleå. För mig är det här lite av en blandning av barndomens Kittyböcker och Jonas Jonassons Hundra åringen som klev ut genom fönstret och försvann.

Boken är lättläst och välskriven och som den första delen i en serie bygger den upp för en intressant fortsättning. Vänskapen över generationsgränserna mellan Katarina och Greta ser jag lite som grädde på moset och en spännande och lite udda kombination i en brottsutredning.

Det här är ändå inte riktigt min bokgengre, vissa delar och situationer i handlingen är lite för krystade och kryddade med komik för att jag skall lockas till skratt. Jag uppskattar en annan, lite underfundig och lågmäld humor som tex. i Håkans Nessers böcker. Jag är ändå helt säker på att det finns massor med läsare som kommer kasta sig över den här serien, både i fysiska, e- och ljudböcker och att den blir en läs och lyssnarsuccé. Naturligtvis kommer jag också att fortsätta följa revisorn Katarina Zapp när hon startar upp sin eminenta detektivbyra, för den här första boken var ju bara början på historien.

1 december släpper Sofia Rutbäck Eriksson och Mattias Boström en julkalender som ljudbok. Julkalendern tillhör inte Katarina–serien, men är visst en pusseldeckaredeckare från glesbygden som innehåller både mys och humor 

Sofia Rutbäck Eriksson bor i Luleå och har tidigare skrivit barnböcker och har nu också utkommit med sin första feelgoodroman,  vilken jag är riktigt nyfiken på.

Författarna har valt att dedicera böckerna på ett speciellt sätt och i den här första boken läser jag:

”Till alla andra udda fåglar där ute”

Vi är säkert alla lite udda fåglar i en stort universum, åtminstone under vissa delar av vårt liv, men mest udda i den här boken är nog Katarinas bonuspappa Herkules Persson. Med eller utan en asbergerdiagnos har han ett problematiskt förhållande till många saker i livet, framför allt i sociala sammanhang. Hans karaktär är lite dunkel i berättelsen, vilket gör mig extra nyfiken på hans fortsatta roll i seriens andra böcker. Det är de små detaljerna som gör människor speciella och då blir det också personliga och intressanta för mig.

För att vi läsare inte skall behöva vänta för långe på nästa Katarina–bok så finns tre böcker till redan utgivna och två till kommer under hösten.

Gräset är alltid blodigare på andra sidan häcken
Detektiv på hett plåttak
Mord och gröna skogar
Bättre dö än illa fäkta

Varning för dödlig fara
Jag drömmer om ett mord hemma

Maud Granholm
@Basilica55


Beställ/Reservera boken

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för hemleverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha hemleverans eller hämta i butiken.

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för hemleverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha hemleverans eller hämta i butiken.