Arne Dahl, Islossning

Vårvinter går mot försommar. Sam Berger, Molly Blom och inte minst deras poliskontakt Deer, som måste lära sig gå igen efter attacken som förändrade hennes liv, tycker sig märka ett oklart samband mellan de kroppar som en efter en hittas i den upptinande skärgården. Någon kommer att mörda igen. Kan Sam, Molly och Deer ingripa? Eller är sanningen bortom vad de kan föreställa sig?


Islossning är den fristående femte delen i serien om Sam Berger och Molly Blom. Det är en rasande thriller där delarna växer ihop till ett gastkramande crescendo, mästerligt orkestrerat som bara Arne Dahl kan.

Serien om Sam Berger och Molly Blom

  • Utmarker (2016)
  • Inland (2017)
  • Mittvatten (2018)
  • Friheten (2020)
  • Islossning (2021)

Arne Dahl

Efter böckerna om A-gruppen har Dahl fortsatt med den fristående fortsättningen om Opcop, en kvartett som inleddes med Viskleken (2011), vilken utsågs till årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin.

Arne Dahl är en pseudonym för Jan Arnald, född 1963 och bosatt i Stockholm och Berlin. Som Arne Dahl debuterade han 1998 med Ont blod och 1990 debuterade han under eget namn med romanen Chiosmassakern. Han disputerade på avhandlingen Genrernas tyranni om Artur Lundkvist 1995.

Förutom författandet och den akademiska banan är Jan Arnald verksam som litteratur- och teaterkritiker (i bland annat Dagens Nyheter). Dessutom är Jan Arnald redaktör för kulturtidskriften Aiolos.

Arne Dahl är med sina kritiker- och läsarhyllade kriminalromaner om A-gruppen (1998–2007) en av Sveriges mest välkända och etablerade deckarförfattare, och han har dessutom rönt stora framgångar utomlands: hans böcker finns översatta till bland annat danska, tyska, norska, finska, holländska och italienska – och rättigheter till hans böcker har sålts till över 25 länder. I Sverige har han en stor läskrets och har av kritikerna höjts till skyarna, många har beskrivit honom som den bästa kriminalförfattaren i Sverige idag.

Recension

Anders Kapp har sträckläst boken och utbrister ”spänning i världsklass!”

I dag är det dags för ett mästarmöte när giganten Arne Dahl kommer ut med Islossning, den femte och sista (?) boken i serien om Sam Berger och Molly Blom. Den här gången handlar det om den eviga drömmen om det eviga, eller i vart fall mycket längre, livet. Ett originellt och intressant tema, en spännande fiktion med stabil och verklig förankring i en livsförlängande storindustri på hela skalan från klok hälsovård till mer vansinniga vanarter (det är inte så svårt att gissa vilka delar av den skalan som den här författaren ägnar sig åt). Liksom den förra boken, Friheten, bär titeln med sig en överraskande twist som inte ska avslöjas här. Det som däremot ska avslöjas är det föga överraskande faktum är att detta är spänning i världsklass.

Inledningen rör sig mycket riktigt under vårvintern, islossningens tid i Stockholms olika vatten. Söndag förmiddag den femte mars hittas en äldre död man på en strandkant på norra Färingsö, uppenbarligen mördad, mängder av knivhugg som tyder på våldsamt raseri. Den döde mannen kan inte identifieras, har inga handlingar alls på sig och stämmer inte in på någon som finns i registret på försvunna personer.

Deer, kriminalkommissarie Desiré Rosenkvist, har en vardag fylld av obeskrivlig smärta, rehabiliteringen efter förra bokens skador kräver all styrka hon har och mycket mer än så. Sakta, sakta börjar hon lära sig gå igen men för det mesta tvingas hon använda rullstolen för att kunna ta sig fram. Hon börjar så sakteliga försöka ta sig tillbaka till arbetet, men får bara meningslöst skrivbordsjobb från chefen Conny Landin. Fredag femte maj hittas en man i trettioårsåldern död vid en strandkant, skjuten av ett enda skott i pannan, det ser ut som en avrättning. Deer struntar i chefens order och tar sig till brottsplatsen med hjälp av färdtjänst.

De har nu tre döda kroppar som hittats på olika platser vid Mälaren och i skärgården. Offren har inte kunnat identifierats, de har dödats på olika sätt och det finns inget samband mellan dåden som utreds av olika polisdistrikt. Med Deer anar samband; platserna där kropparna hittats ser likartade ut och dessutom kan hon inte tro att datumen skulle vara en slump, de har hittats femte mars, femte april och femte maj. Hon vill ha en samordnad utredning som kanske kan förhindra att en till död kropp kommer att hittas femte juni. Men hon möts av stark motvind i polishuset, svårbegripligt starkt motstånd, och söker hjälp av vännerna Molly och Sam.

Sam Berger och Molly Blom har blivit föräldrar och prövas av sex månader gamla dottern Myrinas ovilja att sova; konstant sömnbrist blir resultatet precis som för de allra flesta småbarnsföräldrar före dem. Men de prövas i olika bostäder, de har inte flyttat ihop än, Sam vill men Molly behöver mer tid att tänka vilket hon gjort länge; ”det är ett jävla tänkande” säger Sam irriterat.

Men de jobbar tillsammans varje dag i Båthuset Security AB, säkerhetsföretaget som de startat när deras karriärer inom olika delar av polisväsendet avslutats. Just nu har de fått bra betalt för att avslöja en otrohet men annars är utredning av försäkringsbedrägerier det som ger mest inkomster till bolaget. Kanske inte så spännande, men de vill bort från de livsfarliga situationer som de tidigare hamnat i, de har nu ansvar för en dotter. De blir inte direkt förtjusta när Deer ber om hjälp men de har inte så mycket val; hon är en vän som dessutom räddat livet på dem.

Så drar det hela igång med full fart; utöver strandkantsmorden kommer det också andra fall som verkar hänga samman, en yxa har använts på samma sätt, men det är svårt att finna några samband mellan offren. Pusselbitarna blir bara fler, allt mer osannolika, och hoppet om att de skulle kunna sammanfogas till en begriplig bild känns allt mer avlägset.

Berättarperspektivet cirkulerar främst mellan Deer, Molly och Sam men delas också med en anonym gärningsman och dessutom historiska kapitel om en händelse för länge sedan. En ganska vanlig berättarteknik som dock hanteras ovanligt skickligt. Språket är som vanligt bländande när texten kommer från denna författare. Intrigen växer ut till MC-gäng, internationella konspirationer och en hel del annat samtidigt som seriens huvudpersoner återigen hamnar i livsfara. Spännande är bara förnamnet, läsaren bläddrar febrilt vidare.

Arne Dahl har alltid varit högt rankad i grenen originella och innovativa komponenter med osannolika och makabra inslag, både händelser och karaktärer, men den här gången har han överträffat sig själv med ett enastående personbästa. Eller bästa förresten; ibland under läsningen hör jag mig säga till mig själv: ”Men snälla! Inte det också ovanpå allting annat!”, men det övergår hela tiden till ett förtjust fnitter från en luttrad och härdad spänningsläsare. Dessutom imponeras läsaren av författarens research kring många komponenter av helt olika slag, från tekniska detaljer till avancerade metoder för ekonomisk brottslighet. Däremot finner jag till min sorg färre av de mer litterära finesser som han kryddat tidigare delar av serien om Sam Berger och Molly Blom med.

Nyfikenheten på vad som ska komma härnäst är stor. Det sägs att den här serien nu är slut, men osvuret är bäst. Sista sidan i den här boken öppnar en annan möjlig dörr för det fortsatta författarskapet. Jag har tjatat på honom om att han borde slå samman sina två personas till något nytt och genrebrytande under författarnamnet Jan Dahl men det tror jag att han högaktningsfullt struntar i, med all rätt, och i stället går sin alldeles egen väg varthän den än kan leda. Det har han visat sig vara en strålande expert på. Det enda jag vet är att jag kommer att följa efter.

Anders Kapp, 2021-09-01
Text från bloggen Kapprakt


Beställ/Reservera boken

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för hemleverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha hemleverans eller hämta i butiken.