Katrine Marçal, Att uppfinna världen : hur historiens största feltänk satte käppar i hjulet

Vi lyckades skicka en människa till månen innan vi kom på idén att sätta hjul på en resväska. Hur är det möjligt? I själva verket är svaret lika enkelt som förbisett: det handlar om kön. För bara ett halvt sekel sedan var det otänkbart för en man att inte bära sin egen väska.

I Att uppfinna världen ställs samtidens dominerande idéer om ekonomi och teknik på ända. Med djupdykningar i allt från valfiske och rymddräkter till klimathot och artificiell intelligens visar Katrine Marçal hur grundmurade föreställningar om manligt och kvinnligt har präglat det moderna samhällets uppkomst. Och fortfarande gör.

Men föreställningar kan förändras, och framtiden är möjlig att uppfinna på nytt — för den som vågar tänka större.

Katrine Marçal (f. 1983) är skribent och författare, bosatt i Storbritannien. Hennes bok Det enda könet (nyutgåva: Vem lagade Adam Smiths middag?) har översatts till ett tjugotal språk och nominerades till Augustpriset för bästa fackbok. Marçal skriver regelbundet om ekonomi och politik för Dagens Nyheter.

Recension

Caroline Nilsson har läst och konstaterat ”Och där fick sig mina TP-skills ett tji”

Bokstavligen. För, det går helt enkelt inte att abstrahera bort denna bok. Snarare addera till bokhyllan.  

Plötsligt känns allt möjligt. Här är boken som upptäcker ting och tyckande, uppväcker nyfikenhet och utvidgar vyer för min kunskap om världen, människan och vetenskapen.

Förtäljer om när varuhusen slukade oss, beskriver hur bysthållare och gördlar tog oss till månen och skvallrar om när William Lee kom till drottning Elizabeth I med sin automatiska strumpstickningsmaskin. Och hur hon inte gav honom patent. Vi träffar René Descarte och upplever tiden då maskinerna blev bra på både algebra och schack. Låt oss sammanfatta innehållet till ett femstjärnigt TED-talk.

Med en förmåga att göra krokigt rakt, grumligt till glasklart och rätt och slätt vända läsarens här-och-nu till något krispigt, knastrigt och allt annat än knasigt – tar författaren mig med på ett äventyr.

Och det är kanske just det som är själva läsproblemet.

Jag fascineras ju gränslöst, grottar ner mig utan hejd i författarens textmylla och vill helst av allt vara en tvättsvamp för alla intryck och avtryck som boken levererar och lämnar.

Det är få förunnat att kunna lära ut, leverera fakta och paketera mänsklig utveckling på ett intresseväckande, nyfiket och ytterst engagerat vis. Det och just det har denna författare mästrat med bravur. Jag. Är. Fast.

Om du vill utvecklas, utmana geniknölarna och upptäcka delar av både dig och omvärlden är här en inte bara en skatt i bokhyllan – här finns en ny bokvärld och en författare som bara väntar på att bli upptäckt!

Vi vet vad vi vet. Och samtidigt inte. Däremellan står klart; Att uppfinna världen.

Caroline Nilsson
@carolinesbokhylla

Beställ/Reservera boken

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för hemleverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha hemleverans eller hämta i butiken.