Monica Gullman fortsätter läsa böcker i Låna&Läs 2021/22

Kommande läsår, 21/22 omfattar Låna&Läs 55 böcker, här kommer Monicas minirecensioner av bok 16-18.

Kerstin Ekman, Löpa varg (Roman)

En lysande roman, 180 sidor. Jag väger varje ord på guldvåg.

Den utspelar sig i de djupa Hälsingeskogarna. Ulf sitter i sin grönmålade husvagn, modell äldre, djupt inne i skogen. Av en slump får han syn på en varg, en stor högrest hanne som står stilla vid myren, vädrar något. Ulf håller andan (det gör jag också), tittar länge, sedan försvinner vargen, Gråben, kallar han honom. En upplevelse han inte vill berätta för någon, han vill ha den för sig själv. Dagen efter fyller han 70 år. Han uppvaktas av släkt, vänner, medlemmarna i jaktlaget. Han känner att han inte är närvarande, det är mötet med vargen som upptar hans tankar. Det finns många varghatare i byn, när grannarnas får blir rivna till döds stiger hatet, skyddsjakt utlyses. Ulf har börjat utvärdera sina tankar när det gäller jakten, djuren, skogen. Han avsäger sig jaktledarjobbet, vill inte döda längre.

En tänkvärd bok, jag läser sakta, vill njuta av språket såväl som handlingen. En författare som verkligen vet hur hon ska fånga sin läsare.

Jonas Gardell, Ett lyckligare år (Roman)

Första delen i boken handlar om Pontus Wikner, studenten som kommer till Uppsala för att studera. Året är 1850. Han blir blixtförälskad i Herman. Ordet homosexualitet fanns inte då . Han vänder sig förtvivlat till Gud och ber honom om hjälp. Men när Herman också förälskar sig i Pontus släpper  han fram känslorna. Ronny vet också att han är annorlunda, nu är året 1950. Han bor i Örebro, börjar tidigt leta efter andra som är som han. Får tips på en tidningskiosk som säljer tidningar för homosexuella. Bakom ett skynke i butiken. Där får han tag på tidningen Viking. Den läser han i smyg. Till slut bestämmer han sig för att komma ut och berättar för sina vänner och sin familj. Han blir hånad och bespottad, får glåpord kastad efter sig i det lilla Örebro. Uttrycket, knacka bögar, existerar. Vanja går sina egna vägar, hon är klipsk och teknisk, utbildar sig till byggnadsingenjör, enda tjejen i klassen. Vet att hon är lesbisk, vill komma i kontakt med andra tjejer, både bisexuella och lesbiska.

Den första demonstrationen Ronny och Vanja organiserade i Örebro, 16 personer gick i ledet, för allas rätt till kärlek oavsett vem man älskar. Tänker på parader idag som går längs gatorna i storstäderna med 10.000 tals deltagare.

Rädslan, ensamheten, skammen. Ingen annan än Jonas Gardell hade kunnat skriva boken, den är gripande och känslosam.

Hannes Fossbo, Öbarn (roman)

Harry är pappaledig med dottern Märta, snart ett år, sonen Kalle är fem,  han går på ”föris” på dagarna. Harry är folkölsalkoholist, dricker 6-10 öl/dag. Hans pappa var alkoholist, hans farfar likaså. Harry håller sig i form fysiskt, han tränar på utegymmen när han tar sina långa promenader med Märta i vagnen. Nu accelererar missbruket, han knäpper sin första öl redan vid frukost. Knaprar citodon och andra narkotikaklassade värktabletter  som han sköljer ner med öl. Rullar en joint, öppnar en vinare när han lagt barnen på kvällen. Han tänker, jag slutar när pappaledigheten är över i höst. Han är gift med Anna, hon har ett jobb där hon reser mycket, kan bli borta några veckor.. Hon har motvilligt accepterat folkölen, vet inte om det andra. Hans historia rullas upp när han tar sina promenader, alla hans kompisar började missbruka i tonåren, deras pappor var alkoholister. Harrys pappa dog i en drunkningsolycka, han var full.

Jag oroar mig för Harry, han kör bil alldeles för fort med Märta i en bilstol bredvid sig, påverkad. Han töjer sina gränser, destruktivt. Saknaden efter pappan återkommer hela tiden. Som ett stort blödande sår.

En annorlunda bok som griper tag i både själ och hjärta.

Monica Gullman