Sara H Olsson, Fiendevän

Sara H. Olsson har gjort sig känd som feelgoodförfattare med en rad populära böcker som sålts i över 100 000 exemplar. Nu tar hon nästa steg och inleder en ny romansvit – med en dramatisk berättelse som utspelar sig under andra världskriget.

Med romanen Fiendevän utforskar Sara H. Olsson en ny sida av sitt författarskap. Här får läsaren parallellt följa syskonparet Inger och Ingvar, som växer upp i samhället Ellinge utanför Varberg under andra världskriget, och – i nutid – Paula som lämnar Stockholm och flyttar till Ellinge med man och barn. Ingvar och Ingers lojalitet, kärlek och mod sätts på prov när de av en slump träffar på en skadad tysk soldat, vilket får ödesdigra konsekvenser.

Paulas förhållande knakar i fogarna och för att skingra tankarna börjar hon utforska Ellinges historia. Och trots att någon gjort allt för att förhindra att sanningen kommer fram i ljuset gör hon en chockerande upptäckt som får stora följder.

Det förflutna och nuet binds samman i en historia som präglas av Saras träffsäkra känsla för människor och relationer. En berättelse att ta till sitt hjärta.

SARA H. OLSSON, född 1979, bor i Tångaberg utanför Varberg i Halland med sin familj. Hon har en bakgrund som bokförläggare och har sedan debuten 2017, med feelgoodromanen Du glädjerika sköna, släppt ytterligare fem böcker. Hennes romaner har nominerats till Storytel Awards tre gånger. Fiendevän blir Saras sjunde bok och den första i en ny genre.

Recension

Maud Granholm har läst och recenserar nu , Fiendevän av Sara H Olsson, som är första delen i en historisk romansvit som utspelar sig under andra världskriget. Bokens handling växlar mellan nutid och året 1941, den tid som kriget bredde ut sig i stora delar av Europa och länderna anfölls av tyska trupper. Även om Sverige inte deltog i kriget så var hela landet satt på krigsfot och hade stor beredskap mot anfall.

1941
Det här var en speciell tid att växa upp i. Bokens huvudkaraktärer, tvillingarna Inger och Ingvar levde ändå ett bra liv med sina föräldrar i den gamla släktgården i Ellinge utanför Varberg. Kriget hade rasat ute i världen under två år och den första tiden hade det känts ängsligt när de lyssnat på radiosändningarna i köket och med mörkläggningen om kvällarna, men med tiden hade det blivit märkligt vant.

Så hade det kanske också fortsatt om inte Ingvar, trots sitt medfödda handikapp tjatat sig till militärtjänstgöring. Flera av samhällets unga män hade blivit inkallade och stod redo med vapen vid gränsen till Norge och Ingvar kämpade för att även hans skulle få en uppgift. När Ingvar på sitt specialuppdrag i hamnen får kommunistisk propaganda och av en ren slump träffar en skadad tysk soldat blir livet plötsligt komplicerat. Båda de här tillfälligheterna får ödesdigra konsekvenser för tvillingparets framtid. 

2021
Paula bor med sin man Jonas och dottern Alma i Stockholm. När deras nybyggda hus i Ellinge blir inflyttningsklart säger hon upp sitt jobb och planerar för flytt och en ny fas i sitt liv. Under tiden som Alma skolas in på sin nya förskola får Paula tid att utforska det samhälle där Jonas släkt ägt stora markområden i generationer. På en av sina promenader möter hon Holger och när Paula presenterar sig och berättar att Jonas släkt bott i den nerbrunna Nilssongården, får hon ett mycket obegripligt svar.

”´Ja det var nog bra att det blev som det blev”, säger han.” 

Paula kan inte släppa det Holger sagt och börjar sakta söka på nätet efter tidningsartiklar om branden. En dag gör hon en märklig upptäckt på tomten till det nerbrunna huset och nu kan ingenting stoppa henne. Hon måste få veta vad som hänt i Ellinge under krigstiden i början av 1940-talet.

Det förflutna och nuet binds sakta samman och skapar en spännande relationsberättelse. Den visar på vänskapen och kärlekens kraft men också på vilka konsekvenser det bli i fel tid och mellan människor där många inte själva kan styra över sina liv. I nöd och dåliga tider är det lätt att tankar och handlingar förändras radikalt när många styrs av Hitlers psykologiska insikter och talang för manipulation. 

Sara H Olsson har tidigare skrivit åtta feelgoodromaner och här kastar hon sig in i en historisk berättelse som är både dramatisk och känslosam. Även om historien är fiktiv så krävs det en bra och intressant historia som håller både djup och bredd och för det behövs det research, troligast massor av research. Jag antar att författaren ägnat timmar av grävande i bibliotekens arkiv och läst sig igenom många tjocka faktaböcker. Resultatet blev en riktigt spännande och tankeväckande historia.

Den nutida delen av berättelsen hade jag inte samma utbyte av, men för att göra livet i Ellinge till en serie behövs säkert den mer ingående informationen om Paulas och Jonas liv. I slutet av boken anar jag detaljer som bäddar för seriens fortsättning, men i de sista sidorna hade jag ändå svårt att hitta någon riktig cliffhanger. Ser därför med stort intresse fram emot hur Sara H Olsson lägger upp handlingen i de kommande böckerna, för efter Fiendevän planeras för ytterligare två böcker.

Sara H Olsson är född 1979 och bor nu i Tångaberg i Halland. Hon har tidigare arbetat som bokförläggare och kom 2017 ut med sin debutbok Du glädjerika sköna. Hennes böcker har sålts i över 100 000 exemplar, men för mig är hon en helt ny bekantskap 

En spännande bok där någon bär på en stor hemlighet.

”Men en hemlighet kan inte hållas gömd för evigt. Någon gång måste sanningen komma fram, och nyckeln till det förflutnas skuggor hittas”

Min mamma föddes 1933 och hela hennes skoltid fanns kriget med som en orosfaktor. I november 2017 bad jag henne skriva ner några minnen från skoltiden. Inlägget hittar du här Ett ”livstycke” från beredskapstiden.

Maud Granholm
Text från bloggen Basilica55