Monica Gullman läser böcker i Låna&Läs 21/22

Nu är Monica Gullman inne på titlarna 19, 20 och 21 i Låna&Läs 2021/22. Här är hennes recensioner.

Klas Östergren, Två pistoler (Roman)

1831 En kolera epidemi härjar i Asien och Europa. Adolf Fredrik Munck, före detta hovstallmästare vid det kungliga hovet lever i exil i Toscana, utblottad och sjuk, 82 år. Han bor på nåder i några torftiga rum hos en änka i staden. Han ägnar dagarna åt att minnas sin forna dagars storhet, När han var Gustav den tredjes  närmaste rådgivare. Kvällarna går åt att berätta för sin kalfaktor Ytterberg om allt han varit med om under sina många år vid hovet. I en plåtask i sitt rum förvarar han två pistoler. Han vet att han har fiender och pistolerna är hans trygghet om något skulle hända. Kungen kom på att han ville ha en son, tronföljden måste säkras. Men han behöver hjälp med att närma sig drottningen. De har varit gifta i nio år men aldrig delat sängkammare. Munck får handgripligt hjälpa, till kan man väl säga. Så småningom föds en prins. Livet vid hovet är inte lätt för någon, Kungen, Gustav den tredje är lynnig i humöret. Munck tar sig friheter som så småningom kommer att straffa honom. Han får till slut ett ultimatum, antingen hamna inom lås och bom eller gå i landsflykt.

En tidsepok i Sveriges historia som både var orolig och spännande. Skickligt skrivet av en av vårt lands bästa författare, Klas Östergren

Kristin Hannah, De fyra vindarna (roman)

Texas 1921. Elsa Wolcott, dotter i en förmögen familj. 25-årig ungmö. Hon har utseendet emot sig, lång och mager, tunt blont hår, blå ögon. Hon kommer hamna på glasberget säger hennes familj, ingen vill gifta sig med henne. Hon ställer till det för sig, blir gravid med en 18-årig italienare. Hon har skämt ut sin familj, pappan slänger ut henne. Hon får motvilligt flytta in hos den italienska familjen. Rafe Motinelli gifter sig motvilligt med henne, hon föder deras barn, en flicka Hon börjar trivas på gården, jobbar hårt.  Sakta börjar familjen acceptera henne som svärdotter. Texas drabbas av torka och återkommande sandstormar, det har inte regnat på flera år och allt de sår dör. Vattnet i brunnarna sinar Det börjar bli ont om mat. Till slut orkar Rafe inte längre, en morgon har han försvunnit, Kalifornien hägrar. När sonen Ant blir lungsjuk inser Elsa att hon också måste lämna Texas med sin två barn. De kör med sikte Kalifornien med hopp om ett bättre liv. Men de hamnar i en misär som är värre än den de lämnat. Hungersnöd, horder av familjer som desperat rör på sig för att hitta arbete, tak över huvudet, mat på bordet.

430 sidor, boken handlar om familjeband, uthållighet, kvinnors vänskap och styrka.

Åsa Larsson, Fädernas missgärningar.  (Spänning)

Nio år har jag väntat på denna bok, den sista och avslutande boken om åklagaren Rebecka Martinsson. 558 sidor har jag läst, två dagar tog det. Platsen Kiruna, staden som sakta flyttas för att gruvan ska kunna bredas ut. Underbart att återigen få träffa karaktärerna, Rebecka Martinsson och polisintendent Anna-Maria Mella. Få bli uppdaterad vad som hänt Mella och hennes familj. Martinsson som alltid strulat till det för sig privat. Hon lägger allt kraft på jobbet för att stå ut med sig själv. Akutsjuksköterskan numera pensionären, Ragnhild Pekkari, som bestämt sig för att ta livet av sig men blir avbruten av telefonen. Hon måste till ön där hennes alkoholiserade bror Henry bor, kolla upp om det hänt honom något. Hon hittar honom död i soffan och hittar dessutom ett lik inknölat i frysen. Hon ringer 112, det här mäktar hon inte med. Samtidigt hittas två unga kvinnor ihjälkörda i snön av en skoter.

Mella får fullt upp. Martinsson likaså även om den biträdande chefsåklagaren gör allt han kan för att hon inte ska lägga sig i. Det kommer att visa sig att både Mella och Martinsson har en släktanknytning till de döda männen. I Kiruna är alla släkt med alla och har dessutom varit klasskamrater. Alla har husdjur, hundar och katter. Martinssons hund Snorvalpen (han heter så) kallas även för Snoris.

Boken är omfattande och det är tur det. Mycket ska ställas tillrätta innan de sista sidorna är lästa. Den är precis så bra som jag trodde att den skulle vara.

Hoppas att det inte dröjer nio år till innan min favoritförfattare, Åsa Larsson kommer med en ny bok.

Monica Gullman