Nguyễn Phan Quế Mai, När bergen sjunger


Hanoi, 1972. En flicka och en mormor klamrar sig fast vid varandra när amerikanska bomber dånar utanför deras improviserade skydd. Flickans föräldrar har gett sig iväg för att utkämpa det krig som sliter itu både hennes land och familj.

Medan hon väntar på att föräldrarna ska återvända gör mormodern allt i sin makt för att skingra barnbarnets tankar. Hon berättar sina väl bevarade hemligheter och ger flickan ovärderliga lektioner om livet, inte bara hur man överlever utan hur man lever med mod, heder och medkänsla i behåll.

Genom flickan och mormodern tas vi med på en oförglömlig resa genom Vietnams smärtsamma 1900-talshistoria. Vi fylls av deras trots och beslutsamhet, av deras hopp och oväntade glädje.

Nguyên Phan Quê Mai föddes i Vietnam 1973 och blev under sin uppväxt vittne till krigets förödelse. Hennes böcker har publicerats i ett tiotal länder och förärats en rad utmärkelser. När bergen sjunger är en starkt berörande roman om komplicerade familjerelationer, och en briljant skildring av Vietnams turbulenta historia: från den franska koloniseringen, uppdelningen av Syd- och Nordvietnam, Vietnamkriget och hela vägen fram till idag. Men den är lika mycket en bok om glädje, trots och beslutsamhet. Och om hoppets osannolika kraft.

Recension av Ingalill Eriksson

Inledningsvis gömmer sig en flicka i ett skydd under jord, tillsammans med sin mormor. Amerikanska bomber fälls över Hanoi i Vietnam och året är 1972. Flickan och mormodern är blöta om fötterna. Den våldsamma ljudmattan tränger ner och in i deras öron och blandas med stickande brandrök i näsorna. Båda är gripna av rädsla. Men de klarar sig och kan stapplande kliva upp ur hålan . Det är kallt. Vintern i Vietnam är i annalkande och mormodern skyndar sig hem för att byta kläder på både sig själv och flickan. Genom hela berättelsen månar denna mormor mycket starkt om flickan, på ett oförglömligt sätt. Föräldrarna, mellangenerationen, är ute i kriget och det är omöjligt att nå dem.

Den här boken präglas inte bara av mänsklig värme och omtanke, utan även av en slags stridsberedskap, hopp och till och med hämndkänslor. I den historiska genomgången och tillbakablickarna ställs frågor om alla inkräktare. Med vilken rätt har de försökt besegra och erövra landet? Fransmännen har varit där, kineser, mongoler, japaner och nu amerikanarna med sina tunga förstörande bomber.

Läs boken och du får lära dig mycket nytt om Vietnams historia. Du kan vara en ung läsare, som aldrig kommit i närheten av detta land. Eller en pensionär, som upplevt protester i demonstrationståg på svensk mark. Minnen väcks till liv. För min egen del ser jag klart och tydligt bilder av fackeltåg på Vaksala torg i Uppsala och där även amerikanska desertörer bjöds in som talare. Är det något jag saknar i boken, så är det just kopplingen till antikrigsrörelsen i USA och Europa. Den var stark och till en del (åtminstone liten) orsak till krigets slut. Författaren vill poängtera den kämpande befolkningen i hemlandet. Hon bor idag i både Vietnam och Indonesien och har krigsupplevelserna på lagom avstånd för att kunna skriva om sina upplevelser, och sina förfäders upplevelser. Släktbanden är starka, liksom tron på att de döda förfäderna ser vad nuvarande generation gör eller inte gör.

Nämnas bör också alla naturskildringarna, vilka ger unika och fantastiska läsupplevelser. Det här blev helt nytt för mig. Bilden av den förödda jorden kompletteras med mycket fina skildringar av träden, grönskan. Bokens titel anger tonen. Bergen sjunger.  

Sundsvall den 23 september 2021

Ingalill Eriksson

Beställ boken

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för hemleverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha hemleverans eller hämta i butiken.