Lasse Berghagen : Hej, livet!

Lasse Berghagen skriver självbiografi

Hela Sveriges Lasse Berghagen bjuder på sitt innehållsrika liv. Personligt och med stort hjärta berättar han tillsammans med författaren Marcus Birro om toppar och dalar och avgörande vändpunkter. Som när Cornelis Vreeswijk slängde Lasses gitarr i sjön – så att Lasse skulle kunna ”börja om” efter skilsmässan från Lill-Babs. Om relationen till artistkollegor, familjen och det älskade Dalarna med sin undersköna läkande natur. Om Svensktoppen och krogshower. Om kärleken till livskamraten, Eva. Men också om stalkers, förtal och lögner i media. Och om ögonblicket, strax före pandemin, då Lasse sjöng Teddybjörnen Fredriksson inför ett fullsatt Globen – och möttes av en vägg av kärlek.

Lasse Berghagen:

– Under våren med corona blev jag som många andra stillasittande och då växte idén fram att det var dags att skriva ner en del av det jag varit med om och få chans att berätta om intressanta människor jag mött. Det kommer både bli sådant som varit omskrivet i media, och en del grejer som inte är lika kända hittills. En blandning av sött och salt, helt enkelt.

Därför valde Lasse Marcus Birro som samarbetspartner:

– Han ställde frågan i våras och jag tycker sedan tidigare att han är en lysande skribent och poet. Samarbetet känns jättebra.

Marcus Birro, medförfattare:

– Förutom att skildra artistlivet vill jag berätta om poeten Berghagen, den vemodige visdiktaren. För mig är Berghagen lika mycket Dan Andersson och Nils Ferlin som glad gamäng på Soliden. Han har ett suveränt djup i sina texter som jag tilltalas väldigt mycket av.

Lasse Berghagen är sångare, textförfattare, kompositör, skådespelare och en av Sveriges mest folkkära artister, inte minst tack vare sin tid som programledare för Allsång på Skansen 1994–2003.

Marcus Birro är poet och författare. Han har sedan debuten 1992 skrivit och gett ut tjugo böcker, där ingår både andra biografier, diktsamlingar och skönlitterära verk.