Monica Gullman har läst ytterligare fyra böcker i Låna&Läs

Nu har Monica kommit till böckerna nr 34-37 av årets 55 böcker i Låna & Läsbiblioteket. Se hennes recensioner nedan.

Läckberg/Fexeus, Box (Spänning)

En något omständlig historia som ändå fick mig att fortsätta läsa för att till slut komma till det rafflande slutet där allt ställdes på sin spets. Sammantaget en okej bok men inte mer än så.

Ett otäckt mord där en ung kvinna hittas spetsad inuti en magikers låda.
Mina Dabiri, polisinspektör vid Stockholmspolisen tar kontakt med Vincent Walder, mentalist och expert på kroppsspråk och magi.

Han ansluter sig motvilligt till den sammansatta grupp som leds av Julia, polischefens dotter. Ingen vill ha honom där, förutom Mina då, som anlitat honom som expert.

Mina som hatar allt vad virus, smuts, bakterier heter, kan inte ta i något som andra vidrört.
Vincent som räknar allt i siffror, udda måste bli jämnt. Båda har sina fobier som går som en röd tråd genom hela boken.

Så hittas en till låda med en styckad person i.

Mina och Vincent börjar inse att de är en seriemördare på spåren. Där det visar sig att de båda har en personlig koppling ju mer de nystar.

Finns en del ouppklarat när boken är utläst.

Box är första boken i en trilogi om det något udda utredarparet, Vincent och Mina.

Malin Haawind, De kom från öar (Roman)

Året är 1945, platsen är Slite på Gotland. Artonåriga Dagmar bor med sin familj på Slite, hon jobbar som spritkassörska på hotell Slite. Hon äskar att simma i havet, cykla och umgås med sina systrar.

En dag kommer en sjöman till hotellet. En lång man med glittrande ögon och en grop i hakan. Båten han jobbar på ska repareras i Slite så han vill boka rum för några dagar. Han heter Holger, säger han. Något klickar till i Dagmar, de börjar prata, tar några promenader, hon visar honom sitt Slite.

Han kommer från Tjörn på Sveriges västkust. De är båda Ö-barn. Dagmars mamma börjar förlora kontakten med verkligheten, hennes pappa är grå och magrar, han kräks blod. Hon vill att han ska gå till doktorn, men han vill avvakta.

Ägaren till Slite hotell är en riktig äckelgubbe, tafsar och kladdar på de unga flickor som jobbar där, särskilt den vackra kurviga Karin. Dagmar har många att bekymra sig över. Men helst vill hon bara tänka på Holger som hon blivit förälskad i.

En fin bok om en ung flicka som drömmer om att livet ska börja på riktigt. Finna kärleken, bli sedd och älskad.

Jag tycker om den här boken, härliga karaktärer. Första delen i en trilogi om Dagmar och Holger, om det svenska folkhemmet från kustsamhällen, till nybyggda höghus i industristäder.

Anna-Karin Palm, Jag skriver över ditt ansikte (Roman)

Författaren började skriva denna text när hennes mor blev sjuk  i Alzheimer. Texten utvecklade sig till att bli en bok om moderns liv. Om den hon var innan sjukdomen. En dokumentation över den familj Anna-Karin Palm vuxit upp i. En ömsint och kärleksfull berättelse om en mor som varit något ut över det vanliga.

Mor gick sex år i skolan, fick tre barn. Hon började plugga när hon var 38 år. Läste in grundskolan, gymnasiet och sedan läkarlinjen, bara för att hon ville. Så imponerande. Som färdig läkare  blev hon chef för en vårdcentral. De bodde i Stockholm. Vissa kapitel börjar med, Minne, där berättar författaren små episoder som dyker upp. Barndomsminnen, fester, födelsedagar där modern alltid stod i centrum. Modern älskade att bjuda in till fest även om det var ont om pengar. Soppmiddagar med hembakt bröd i all enkelhet.

Anna-Karin Palms språk är en fröjd att läsa. Så fint beskriver hon sin mor men också det som följer i sjukdomens spår. Orden som försvinner,  förvirring, ängslan och oro. En bok jag kan rekommendera alla att läsa. En sjukdom som drabbar var 5:e person i en familj.

Colson Whitehead, Harlem Shuffle (Roman)

Författaren blev intervjuad av Jessika Gedin i Babel för några söndagar sedan. Den intervjun gjorde mig extra nyfiken på boken. Den utspelar sig i det tidiga Harlem, 1960-talet. Upploppen kommer med jämna mellanrum. Rutor krossas, bilar vänds upp och ner som skalbaggar längs gatorna. Affärer plundras, hus bränns ner. När en vit polis skjuter en svart pojke till döds blir våldet än värre. Roy Carney har en möbelaffär, säljer bättre begagnat. Han gör sitt bästa för att försörja sin familj men tvingas ibland att bli hälare. Tar ibland emot stulet gods av sin kriminelle kusin. Oftast smycken, som han i sin tur lämnar vidare till juvelerare och andra halvt kriminella han har kontakt med. Harlem är korrupt, de små kuverten (med pengar) affärsidkarna tvingar lämna ifrån sig varje vecka till poliser, åklagare och andra i samhället, högt uppsatta personer. Narkotikan flödar, langarna blir fler och fler i Harlem. Carney gör allt för att skydda sin familj, folk dör för nästan ingenting, blir skjutna eller knivskurna. Men det är också en kärleksfylld hyllning till Harlem. De flesta svarta lever i harmoni med varandra trots allt våld som sker.

En samhällsroman om makt och en bok jag läser och förundras över.

/Monica Gullman

Mer om Låna&Läs hittar du här!