Bokonsdag med Patrik HadeniusHej! Vi var ute på landet i helgen. Till frukost satt vi och läste tidningen på varsin mobil. Utanför lyste höstens alla färger. Det var blå himmel, svalt och lite blåsigt, men obeskrivligt vackert. Särskilt inifrån stugvärmen. Där satt min fru och jag med våra mobiler och läste koncentrerat. Efter en stund tittade vi upp på varandra och skrattade åt hur vi satt försjunkna i skärmarna. Det borde inte vara någon skillnad mellan att uppslukas av en skärm och av en tidning tryckt på papper. Jag tror att vi läser lika koncentrerat på vardagsmorgnarna, i den tryckta morgontidningen. Men känslan är ändå annorlunda. Om man frågar läsare så svarar de flesta att det känns lite bättre att försjunka i en tryckt text än i en skärm.  För att fånga skillnaden i läsning genomfördes för några år sedan en intervjustudie som jämförde känslan av att läsa tidskrifter på papper med att läsa dem på skärm. Resultatet var att läsarna värdesatte pappersläsandet något högre än det digitala läsandet. Ett skäl de angav var att den läsning på papper är lugnare. En tryckt text är passiv. På en smart telefon eller padda störs man lätt av meddelanden som berättar om att man har fått mejl eller nya inlägg på sociala medier.  Läsforskning visar också att försökspersoner minns och förstår bättre när de läser tryckta texter, jämfört med texter på skärmen. En förklaring verkar vara att de digitala texterna inbjuder till snabbläsning och skrollande. Det är alltså inte själva texten som sådan som är annorlunda, utan miljön. De tryckta texterna verkar uppmuntra till långsammare och lugnare läsning, precis som tidskriftsläsarna angav.

Vilken uppfattning vi har om läsning och lässtrategier är förstås inte statiskt. De förändras i takt med att vi skaffar oss nya vanor. Vi påverkas också av vad som uppfattas som modernt och som har högre status. Vi är inte bara mer positivt inställda till läsning av tryckta texter, det är också status att låta en tryckt tidskrift eller bok ligga framme. Du visar att du läser.  Det gäller att inte alltför snabbt döma ut det ena eller andra formatet. De har båda sina respektive för- och nackdelar. De existerar parallellt och det är inte alltid vi kan välja.

Till vårt landställe kommer inget tidningsbud. Vill vi läsa morgontidningen är det den digitala versionen som gäller. Nu under helgen var det dessutom tidningsfri dag på lördagen, men den digitala tidningen var lika fyllig som vilken annan lördag som helst.  Fast på lördagen var det bättre att helt lägga undan läsningen och gå ut.

/Patrik

Vill du prenumerera på Patrik Hadenius Bokonsdag mejla kommunikation@norstedts.se