Maria Blomster, Vikmännens rike


Det första århundradet efter Kristi födelse lider mot sitt slut och allt fler människor slår sig ner som bönder i det bördiga folklandet Högom vid dagens Sundsvall.
    Högom styrs med järnhand av den maktlystne kungen Vimund Ingulfsson som har stora planer för sitt folkland och som gör allt för att hålla det kringvandrande jägarfolket utanför Högoms gränser.
    Med allt fler invånare ökar efterfrågan på järnföremål och i kungsgårdens smedja sliter Harald Hovsmed tillsammans med sina drängar, bonden Ulf Munvig och jägaren Hallgrim Hallgrimsson. Harald är en skicklig hantverkare och en ungkarl som gärna roar sig med fester och besök hos den vackra Tyrvi Mannalös, en ogift, driftig kvinna som lever ensam med sina barn i utkanten av Högom.
    En dag sker ett oväntat avslöjande som ställer Haralds inrutade tillvaro på ända, tvingar honom att välja mellan kärlek och politiska strategier och får honom att ge sig av på en resa som förändrar hans liv för alltid.

Vikmännens rike är en berättelse från romersk järnålder med arkeologiska teorier som grund om människorna i Mellannorrland och hur området Höga Kusten fick sin första bofasta befolkning för ungefär tvåtusen år sedan. Den utspelar sig långt innan Sverige blev ett rike, i en tid då ätter, hövdingar och småkungar styrde och då bofasta och kringvandrande människor levde sida vid sida.
    Den är också en berättelse om den tidlösa kampen mellan gott och ont, mellan olika folkgrupper och om den lilla människans viktiga roll i historien.

Hej!

Maria heter jag, är i grunden etnolog och museipedagog och har mångårig erfarenhet av pedagogiskt-arkeologiskt arbete och levandegörande av förhistorien i museal miljö för både barn och vuxna.

Jag kommer ursprungligen från Södermanland men är sedan länge bosatt och verksam i Höga Kusten i Ångermanland och driver sedan många år en frilufts- och boendeanläggning i Nordingrå med historiska anor som heter Lappudden.

Att skriva är ett av mina stora intressen och Vikmännens rike som utkom våren 2021 är min debutroman.

1 kommentar på “Maria Blomster, Vikmännens rike

Kommentarer stängda.