Jens Lapidus, Mr Ett

Foto Thron Ullberg

Gangsterbossen Isak är trött på att vara Mr Ett. Nu ska han sälja sina tillgångar och bli vit. I kulisserna väntar en ny kung – Kerim – på att ta över. Men när Isaks son försvinner under oklara omständigheter brinner dealen inne, och Isak måste tillbaka till gatan.

Teddy och Emelie är också trötta, men på varandra. Han blir aldrig en svenne, och hon vill inte att deras son ska växa upp med en far som inte kan hålla sig på rätt sida om lagen. Gradvis dras de in i maktkampen som uppstår efter Isaks abdikation.

Vem kommer att bli Mr Ett? Och vem hjälper honom, vem stoppar honom? Jens Lapidus nya roman är svart, skoningslös och suverän.

Författaren

Jens Lapidus, född 1974, var i femton år verksam som jurist och advokat. 2006 debuterade han med Snabba cash, som blev en av 2000-talets mest omtalade och sålda böcker. Snabba cash har sålts till över trettio länder, däribland USA och England, och filmatiserats i regi av Daniel Espinosa. Uppföljaren Aldrig fucka upp utkom 2008 och är skriven i samma hårdkokta stil och skildrar även den de kriminellas egen inre logik. 2011 kom den tredje titeln i serien om Stockholms undre värld: Livet deluxe. Även de två senare delarna i trilogin filmatiserades med stor framgång och fick namnen Snabba cash II och Snabba cash – Livet deluxe.

2012 utkom Lapidus med novellsamlingen Mamma försökte. Samma år kom första delen i en ny trilogi: Vip-rummet. Här står det skaviga paret Emily och Teddy i centrum. 2015 utkom STHLM DELETE, följd av den avslutande delen: Top dogg, 2017. Top dogg-trilogin har senare adapterats i en hyllad teveserie.

2020 debuterade Jens Lapidus som barnboksförfattare tillsammans med Gustaf Lord: Dillstaligan – fartfylld och rolig läsning för lågstadieåldern.

2021 återvände Jens Lapidus till spänningsscenen med Paradis city, en dystopisk skildring av ett Sverige där motsättningarna i samhället löpt amok och murar byggts kring storstädernas värst utsatta områden. När inrikesministern kidnappas i Järva särområde skickar polisen in den enda person som kan rädda henne, den f.d. MMA-fightern Emir.

Under 2021 kommer teveserien Snabba cash ut på Netflix. Den är en reboot på Lapidus universum, med nya karaktärer och ett nytt brutalt Stockholm.

Mr Ett släpptes i oktober 2022.

Recension

Jens Lapidus har skrivit många böcker och skaffat sig en trogen läsarskara. Det har också gjorts filmer och TV-serier med dessa böcker som förlagor. Lapidus böcker läses ofta på fängelserna. Dömda och intagna känner igen sig. Men till alla som har ambitioner att försöka förstå sig på dagens svenska samhälle kan jag varmt rekommendera läsningen. Intrigerna är medryckande, språket är fantastiskt, lite korthugget och fräckt, ibland provocerande. Men framför allt löper det en tråd av realism genom texterna.

Den senaste i raden av Jens Lapidus böcker heter ”Mr Ett”. Som titeln pekar på, handlar det om vem som vinner i en kamp om makten. Vi rör oss i den undre världen bland gängkriminella, men också i den övre. En polis figurerar, liksom några advokater. Författaren har en erfarenhet som verksam advokat, men det är trots allt en påhittad historia, inte en dokumentär, även om Mr Ett och tidigare böcker har ett påträngande realistiskt innehåll.

De som skjuter och blir skjutna är män i olika åldrar. Oftast killar med invandrarbakgrund. Finns det då inga kvinnor med i boken? Jo, det är en intressant vinkling som författaren ger uttryck för. Kvinnorna är inga förtryckta underdogs i bakgrunden till killarna, utan är med i spelet på ett annat sätt. Det kan avslöjas att i slutet av boken träder en kvinna fram som vill bli Mrs Ett. Här handlar det om bedrägerier, smuggling och penningtvätt.

Från tidigare böcker finns Teddy och Emelie med. De kommer från olika samhällsklasser och de har nu sonen Lucas tillsammans, men de bor inte tillsammans. Lucas hamnar i fokus, liksom andra huvudpersoners barn. Barn betyder mycket för de gängkriminella, poliser och advokater. Starka känslor bryter fram. De som lever i en kriminell bubbla, bland självutnämnda gudar som tillåts göra vad som helst, även de har känslor. Precis som alla andra människor.

Sundsvall den 24 november 2022

Ingalill Eriksson

1 kommentar på “Jens Lapidus, Mr Ett

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *