Monica Gullman läser bok 38 och 39 i Låna&Läs

David Lagercrantz, Obscuritas (Spänning)

Efter att modigt ha skrivit tre fristående böcker, efter  Stig Larssons Millenietrilogi, har David Lagercrantz kommit ut med del ett i en ny serie, Rekke/Vargas deckare. Två karaktärer, jag fastnar direkt. Hans Rekke, professor, världsledande expert på förhörstekniker, men också bipolär och tablettmissbrukare. Micaela Vargas, polis, uppväxt i Husby, har två kriminella bröder, hon har chilenskt ursprung och är smart som få. Sommaren 2003, en fotbollsdomare blir brutalt mördad efter en match. En bråkstake till åskådare häktas för brottet och polisen tycker att fallet är avslutat. Men inte Micaela, hon ser längre än så. Hon söker upp Hans Rekke. Han sågar skarpt polisens utredning och Micaela blir i samma veva fråntagen utredningen. Det visar sig att fallet är mer komplicerat än så. CIAS jakt på terrorister, och talibanernas krig mot muslimer, utredningen växer enormt.

Lite Sherlock Holmes över boken, en knivskarp Hans Rekke löser gåtor även om det är med hjälp av de narkotikaklassade pillren han har i sitt badrum. Handlingen är ganska omständlig  många inblandade. På hög nivå dessutom, någon vill mörka utredningen. Tydligen ska det bli många böcker i serien. Cliffhangern på slutet visar på det.

Alex Michaelides, Terapeuten (Spänning)

En psykologisk spänningsroman som jag sträckläst. Boken utspelar sig i huvudsak på universitetet i Cambridge, där Marianas systerdotter Zoe går. Mariana är gruppterapeut, hon försöker komma vidare efter att hennes man, Sebastian, drunknat på en semesterresa på ön Naxos i Grekland. Zoe ringer henne förtvivlad, hon vill att Mariana ska komma till Cambridge. En elev, hennes bästa vän har hittats brutalt mördad. Mariana reser för att stötta sin systerdotter. Tillbaka till Cambridge, platsen där hon studerade, minnena, där hon träffade Sebastian. Ganska snart stöter hon på Edward Fosca, den karismatiske professorn i grekisk dramatik. Hon känner omedelbart att han kan vara mördaren. De unga kvinnliga eleverna dras till honom som flugorna till en sockerbit. Så hittas ännu en kropp av en kvinnlig elev. Mariana vill omedelbart ta med sig Zoe därifrån, men Zoe vill stanna och ta upp jakten på mördaren.

Det gastkramande slutet får mig att tappa andan. Så lysande skrivet.

Detta är hans andra bok. Hans första, Den tysta patienten, låg över ett år på New York Times bestsellerlista. Jag läste den då och den blev en favorit det året.

Monica Gullman