Monica läser bok 40 och 41 i Låna&Läs biblioteket

Elina Backman, När kungen dör (Spänning)

En finsk spänningsroman som blivit en sensation i Finland, dessutom en debutant.

Boken handlar om Saana som blivit av med jobbet, Hon tar en kort semester hos sin moster i Havtola för att ladda om innan hon måste söka jobb och börja om. Jan är kriminalkommissarie i Helsingfors, utreder just nu ett märkligt mord, en man har blivit brännmärkt och dränkt. Saana är journalist. I brist på annan sysselsättning börjar hon rota i ett 30 årigt gammalt olöst fall. En ung kvinna, Helena, hittas drunknad, Olycka, självmord? Saana och Jan träffas på en blinddate, försiktigt tycke uppstår. Samtidigt visar det sig att hans fall och hennes rotande i det gamla fallet kan ha en koppling. Fyra (kungar) finns där i bakgrunden och dessa måste dö.

490 välskrivna sidor som jag läser med stort intresse. Två härliga karaktärer, fina miljöbeskrivningar. Kan varmt rekommendera denna spänningsroman.

Kathy Rimmer, Sanningens pris (Roman)

Lyckan borde vara total. Det har tagit sex år för Beth och Hunter att bli föräldrar. Noah är fem månader, men Beth kan inte knyta an till sin son. Det enda hon är bra på, tycker hon själv, är att amma honom. Hon har sömnproblem, är livrädd att det ska hända honom något. Beth har tre syskon, Tim, Ruth och Jeremy. Modern dog när de var små. När fadern får diagnosen dement kan han inte bo kvar i det stora huset han själv byggt. Han flyttas till ett dement boende och huset måste tömmas. Beth tar på sig uppgiften, hon kan lämna Noah hos sin svärmor några timmar varje dag. Vinden visar sig vara en riktig sophög och hon börjar sortera och hittar  ganska snabbt utrivna dagbokssidor som hennes mamma skrivit. Medelklasskvinnan Grace som trotsigt gifte sig med snickarlärlingen Patrick mot föräldrarnas protester. Grace blir snabbt gravid, hon får fyra barn på fem år. På de utrivna dagboksidorna får Beth följa hur hårt graviditeterna tog på Grace, rucklet de bodde i, avsaknaden av pengar. Patrick som jobbade tolv timmar varje dag för att försörja sin växande familj men som också avslutade arbetsdagen på puben med sina arbetskompisar köpte öl och whisky för avlöningen. Beth försöker dölja för sina syskon hur dåligt hon mår.

En stark och gripande bok som gjort mig väldigt berörd.  En bok om kvinnor och deras kamp på 1950 talet i Australien, att hålla ihop familjen, att orka med när barnen kommer tätt. Ont om tillåtna  preventivmedel  och när kyrkan säger nej till abort.

Monica Gullman