Monica Gullman läser bok 44 och 45 i Låna&Läs

Kristina Sandberg, En ensam plats (Memoar)

Författaren till trilogin om hemmafrun Maj i Örnsköldsvik på 50-talet. När livet ställs på ända handlar denna bok om. Knölen i bröstet har hon känt ett tag men inte haft tid, eller kommit sig för, att kolla upp. Det är så mycket annat hela tiden. Reser land och rike kring för att hålla föredrag, sälja böcker. De planerade semesterresorna till England för hela familjen. Knölen visar sig vara tre knölar, två små och en stor, hon får diagnosen bröstcancer.

Boken handlar om den resa hon gör från att hon får diagnosen tills hon är färdigbehandlad. Alla prover, alla läkarkontakter, det långa mörka håret hon tappar likaså ögonbryn och ögonfransar. Alla fruktansvärda biverkningar som nästan tar kål på henne. Barnens reaktioner, 12-åringen som stänger in sig på sitt rum, vill inte höra, inte veta. 10-åringen säger, lova mamma att du överlever, lova det. Och hon lovar. ”Jag vill ju inte dö från mina barn”, återkommer hela tiden i boken. Samtidigt rullar livet på. Hennes pappa dör helt plötsligt, en lantgård behöver städas ur och tömmas. Hur ska hon orka mitt i en aggressiv cancerbehandling.

En smärtsam bok att läsa. Hennes ångest, oro, skräcken att cancern hunnit sprida sig. Att ändå orka för sina barn, för sin man. Mitt i  allt, vilken kämpaglöd av Kristina Sandberg, Så  glad att jag orkade läsa hennes bok.

Anthony Doerr, En bättre värld (Roman)

Boken jag gruvat mig för att läsa, 550 sidor, men som visade sig vara en riktig bladvändare. En blivande klassiker som spänner över hela vår historia och vikten över att dokumentera.

1400 talet, karaktär Anna (Konstantinopel). Storasystern Maria arbetar på Kalafates broderihus, hon är skickligast av alla brodöser. Den föräldralösa Anna hjälper till så gott hon kan, hon är tre år gammal, Kärleken till böcker kommer att följa henne hela livet.

1400 talet, karaktär Omeiv, (Bulgarien) föds med gomsegel, samma natt faller hans far från hästen och bryter nacken. Folket i byn driver iväg resten av familjen med högafflar och facklor, de anser att han är en djinn en ond ande. Han väljer kärleken till djur istället för till människor.

1900 talet, Zeno, (Idaho). Han växer upp tillsammans med sin strulige pappa. Men pappan går ut i krig och dör, Zeno blir föräldralös. En granne förbarmar sig över honom. Han älskar att sitta på byns bibliotek och läsa allt som bibliotekarien sätter i händerna på honom. Han är mobbad och förstår ganska tidigt att han är homosexuell.

Seymor, 2000 talet, han bor med sin mamma Bunny i Idaho. Han är överkänslig för ljud, alla ljud. När fröken i skolan skriver med krita på svarta tavlan skriker han och håller sig för öronen.

Dessa karaktärer får man följa i boken i olika kapitel och jag läser med stort intresse. Boken är en lovsång till böcker. Att skriva böcker, läsa böcker och framför allt att bevara böcker för vår framtid. Detta skriver författaren i sitt efterord.

Monica Gullman