Monica läser bok 46-47 i Låna&Läs

Ulrika Kärnborg, Lejonburen (historisk roman)

Kungen av Sverige dör i kriget. Ärkedrottningen Maria Eleonora sörjer sin make. 6-åriga Kristina, Sveriges blivande drottning, en trubbig surmulen unge, mager med sned rygg och svarta ögon. blir lämnad ensam, modern orkar inte ta hand om sitt barn. Kanslern Axel Oxenstierna tar ansvaret för hennes uppfostran till att bli drottning. Sverige är utarmat, alla krig har ställt till det, svälten, fattigdomen är stor och pesten härjar. Men adeln och de kungliga festar som om varje dag var den sista. Intriger och konspirationer härjar fritt. Kristina börjar bli vuxen. Rådet vill att hon ska gifta sig, ta sig en make och det finns många friare. Men hon avböjer alla frierier. Vi får följa Kristinas liv från sexåring till den dag då hon fattar beslutet att abdikera och avstå kronan för att leva det liv hon vill, inte till det liv hon blivit född.

Detta är författarens tredje historiska roman. Hon gör det bra, boken blir en intressant skildring om hur människor levde på 1600-talet, rika som fattiga.

S.A. Cosby, Asfaltsland (Spänning)

Denna bok har fått massor av priser och jag kan förstå det. En av de bästa spänningsromaner jag läst på länge.

Beauregard ”Bug” Montage är gift med Kia, de har två pojkar, 8 och 12 år gamla. Bug har också en dotter som han fick när han var i tonåren. Han älskar sin familj, de betyder allt för honom. Han älskar också sitt jobb, han är bilmekaniker och har en liten bilverkstad. Han har ett förflutet. Han har suttit fem år i ungdomsfängelse för vållande till annans död. Hans verkstad går inte bra, han har fått en konkurrent som dumpar priserna. Han vet att han måste lösa detta de närmaste veckorna annars blir det konkurs. Då får han ett erbjudande att köra en flyktbil vid ett planerat rån i en guldsmedsbutik. Ett beslut han tar som kommer att få förödande konsekvenser för alla i hans närhet. Två rivaliserande ligor slåss om hans kompetens, skickligheten som bilförare i tuffa situationer. Men han vet också att när han utfört deras krav kommer någon av dem att döda honom och hans familj. Så han måste ligga steget före. En man som kämpar för sitt liv och sin familj.

En stundvis våldsam och blodig handling, samtidigt som jag känner oerhört starkt för Bug. En sträckläsarbok i högsta klass, så imponerande av författaren.

Monica Gullman