Monica läser bok 48 och 49 i Låna&Läs

Mats Strandberg, Konferensen (Spänning)

En bok som delvis är så ruggigt otäck att jag knappt klarar av att läsa vissa sidor. Boken handlar om en grupp kommunanställda som kommer till den vackra platsen Kolarsjön för att ha en konferens. Äta god mat, dricka gott, umgås men också diskutera svåra frågor som ställer till det i gruppen. Kommunen vill bygga ett stort köpcentra på marken vid Kolarsjön. Projektet är redan på gång. Byborna har protesterat både i media och via namnlistor. Detta är en av punkterna som ska avhandlas i gruppen. Ganska omgående blir man varse att stämningen inte är så god bland de nio som nu ska tillbringa helgen i Kolaråsens stugby. Det de inte vet är att någon tittar på dem med kikare från andra sidan sjön, någon som är ute efter hämnd. När mörkret faller börjar de försvinna en efter en.

Mats Strandberg är en mästare i att beskriva otäcka händelser. Han har en unik förmåga att krypa under skinnet på sina karaktärer, så också i denna bok. Läs och rys, det gjorde jag.

Abdulrazak Gurnah, Paradiset (Roman)

2021 års Nobelpristagare i litteratur, född i Zanzibar, bor nu i Storbritannien. Spänningen är stor när jag tar mig an årets nobelpristagare. Som vanligt läser jag fort, inser att det inte funkar. Jag backar tillbaka från början,  läser sakta och koncentrerat. Han skriver detaljerat men är ändå inte omständlig.

Jag fångas av språket och karaktärerna. Tolvårige Yusuff får oväntat följa med sin farbror hem till kusten. Först långt senare får han reda på att hans far är skyldig farbrorn pengar. Han skickar sin son som pant, som en avbetalning på skulden. Yusuff blir en arbetsslav. Dessutom är farbror Aziz inte hans farbror får han också reda på. Yusuff får hjälpa till i Aziz affär, han får mat för dagen och en matta till sovplats. Där träffar han Khalill som blir hans vän, han är också arbetsslav . de jobbar tillsammans i affären. Även om han längtar efter sin familj går det ingen nöd på honom. Yusuff är ett vackert barn, han får mycket uppmärksamhet av kunderna något som gör honom generad. Aziz är köpman, han organiserar karavaner som varje år ger sig iväg på en resa som ibland tar flera månader. Ett 40 tal personer anlitas som bärare, de köper och säljer varor längs vägen som går genom vildmark och över floder. När Yusuff är sexton år får han följa med på en resa . Ett Afrika som präglas av stamfiender, vidskeplighet, sjukdomar. Genom hela boken får jag följa Yusuff som lågmält håller sig på avstånd, iakttar, lyssnar, lär sig förstå hur världen fungerar. Yusuff blir kvar hos köpmannen Aziz i sex år innan faderns skuld är betald.

En välskriven bok, ett storslaget språk, märkliga karaktärer. Yusuff hade jag gärna velat följa vidare i livet, hur gick det sen för denne karaktär som jag kom att tycka mycket om.

Monica Gullman