Johan Rockström, Owen Gaffney, Jorden

Boken bakom Netflix-dokumentären Breaking Boundaries – The Science of Our Planet, berättad av David Attenborough. Förord av Greta Thunberg.

Johan Rockström är chef på världens ledande centrum för klimat- och hållbarhetsforskning. I Jorden – vår planets historia och framtid berättar han och kollegan Owen Gaffney vår planets historia – från den anhopning av gaser och partiklar som kretsade kring solen och som
kom att möjliggöra livet på planeten, till de förändringar som nu påverkar detta liv.

Vi har nyligen sett hur jorden drabbats av skyfall och översvämningar, förödande bränder, ökenvärme på uppemot 50 grader och minusgrader i bergen i Rio de Janeiro.
Jorden förändras framför våra ögon. Men vilka processer styr tillståndet på vår planet?

I en epokgörande artikel 2009 kunde en grupp forskare ge ett överraskande specifikt svar: processernas antal är nio.
Och samtliga är på väg att överansträngas – vi står och väger på gränserna. Färskvatten, klimat och biologisk mångfald och de övriga processerna har allesammans en lång förhistoria som vi måste förstå för att kunna ta ställning till vilken framtid som är rimlig att hoppas på.

Jorden – vår planets historia och framtid skildrar en berg- och dalbana med många oväntade svängar, stegringar och fall. Vi får också lära oss mycket om hur vi i dag vet så mycket om denna historia – en forskningsexposé som i sig utgör en omvälvande resa.

Johan Rockström

Johan Rockström är chef på världens ledande centrum för klimat- och hållbarhetsforskning. I Jorden – vår planets historia och framtid berättar han och kollegan Owen Gaffney vår planets historia