Kristina Appelqvist, Klänning för korta kvinnor

Nina Storm beger sig till det lilla samhället Mjöbäck i Västergötland för att ta hand om prästgården som hon fått ärva av sin moster gör hon ett överraskande fynd. I en av prästgårdens garderober hittar hon en kartong fylld med sedelbuntar.

Det rör sig om flera miljoner. Nina kan inte förstå var mostern fått pengarna ifrån eller varför hon har gömt undan dem.

Innan Nina vet vad hon ska ta sig till kommer kartongen på avvägar. Hon inleder en desperat jakt på den försvunna förmögenheten och tvingas samtidigt hantera en kris på myndigheten där hon är kommunikationschef.

Nina flänger mellan jobbet i Stockholm och prästgården där hon kartlägger sin mosters liv och varifrån pengarna kommer. Men det är först när kollegerna från Stockholm oväntat dyker upp som den stora hemligheten avslöjas.

Klänning för korta kvinnor är en underhållande spänningsroman om moraliska dilemmanoförlösta drömmar och konstrasterna mellan storstad och landsbygd. Den är första delen i en serie om kommunikationschefen Nina Storm och hennes inte helt sympatiska chef, generaldirektören Diana Wikman.  

Författaren

Kristina Appelqvist är född 1968 och uppväxt i prästgården i Mjöbäck. Hon är journalist och har varit verksam inom kommunikation med olika roller. Bland annat var hon under tio år kommunikations- och presschef vid Högskolan i Skövde. Hon debuterade 2009 med Den svarta löparen och fram till 2020 har det blivit nio spänningsromaner i två serier som alla har sitt nav på fiktiva Västgöta universitet i Skövde. Hennes böcker beskrivs ofta som feelgood- eller pusseldeckare. Berättelserna är rätt oblodiga och har betydande inslag av humor. 2019 kom hon också, tillsammans med Harriet Wallberg ut med När lögnen blir sanning – om händelserna efter Macchiariniskandalen. Med Klänning för korta kvinnor startar hon en ny serie.

Recension

Anders Kapp har läst och recenserar boken: ”Hon är våldsamt publicitetskåt och genomfalsk, den där sortens chef som ständigt slickar uppåt och sparkar nedåt, ser skattebetalarnas pengar mest som medel för att bygga sin personliga sociala status, inte alls orealistisk, har stött på likartade personer i verkligheten, och när Kristina Appelqvist dessutom ger GDn Diana Wikman inkontinens blir det fantastiskt kul. Har inte läst allt som denna författare skrivit tidigare men nya Klänning för korta kvinnor, som kommer ut i dag, är klart bäst av de jag läst. Det är starten på något nytt. Efter två sammanlänkade serier lokaliserade till fiktiva Västgöta universitet i Skövde har hon nu flyttat till Stockholm och det fiktiva statliga verket Myndigheten för kulturstöd där huvudpersonen Nina Storm arbetar som kommunikationschef. Men Västergötland finns fortfarande med i handlingen, nu i form av lilla Mjöbäck i Svenljunga kommun i södra delen av Sjuhäradsbygden och den prästgård där författaren själv växte upp. Riktigt underhållande läsning!”

Läs hela recensionen här.