Susanne Fellbrink, Än brinner lågan


Artisten och mångsysslaren Cilla Fallander startar en festvåning i Sundsvall, vilket inte går helt smärtfritt. Förutom problem med illasinnade kockar och okända inkräktare hör hon konstiga ljud inifrån fläktrummet. Men bara på nätterna och bara när hon är ensam kvar. En natt när hon är på väg därifrån gör hon en fruktansvärd upptäckt i en sopcontainer och kastar sig handlöst ut i den kalla vinternatten.

I en annan del av stan hotas den unga Alva av sin manipulerande pojkvän, samtidigt som tvåbarnsmamman Julia har fastnat i ett spelberoende och änkan Milly kämpar för att rädda sin vuxne son ur hans drogmissbruk. De tre kvinnorna möts i Cillas festvåning och en oväntad vänskap uppstår. Deras öden vävs samman och de hamnar i en droghärva där längtan efter pengar ställer allt på sin spets.

Någon kommer att dö.

Än brinner lågan är fjärde delen i serien om artisten Cilla Fallander.

Sagt om Susanne Fellbrinks böcker

”Oväntat spännande debutdeckare. Susanne Fellbrink har en ruggig förmåga att beskriva det krypande obehag som de flesta kvinnor känner igen.” 
Lotta Olsson, Dagens Nyheter om Än sjunger hon inga sånger  

”Det är välskrivet, fasansfullt och triggande. Spänningen byggs stegvis upp och växer fram till en svettig nagelbitare. Gillar du böcker av t ex Liza Jewell så tror jag du gillar även denna serie.”
Agneta Norrgård, P4, om Än klämtar klockan  

”Hon får ihop delarna bra och spänningen hålls upp hela boken igenom.”
Aftonbladet Söndag om Än sjunger hon inga sånger

SUSANNE FELLBRINK har under närmare trettio år jobbat som frilansande artist, låtskrivare, konsertarrangör och körledare. I dag hämtar hon inspiration från alla sina erfarenheter till de fiktiva berättelserna där artisten och mångsysslaren Cilla Fallander har huvudrollen. Det är en annorlunda deckarserie som blandar spännande kriminalgåtor med underhållningsbranschens våndor och den utspelar sig i Susannes hemstad Sundsvall. 

Recension av Monica Gullman

En karaktär jag lärt mig tycka om. Hon har blivit chef för festvåningen i gallerian. Hon älskar sitt jobb men har fortfarande inte lärt sig att delegera. Hon gör allt från att uppträda på scen till att diska och möblera om med borden; vilket inte är hennes jobb, men hon kan inte låta bli. Den här boken börjar med att hon hittar en död person nedstoppad i en av soptunnorna i källaren.

Tre av hennes anställda finns med i olika kapitel. Alva, som pluggar, jobbar extra för att dryga ut studielånet. Alva har en ny pojkvän, en kille som börjar ta över hennes liv, hon vet inte hur hon ska kunna tala om för honom att h on inte bara vill vara med honom, hon vill träffa sin familj och sina kompisar också. Han har helt sonika flyttat in i hennes lilla lägenhet. Hon börjar känna sig trängd. Milla, vars son är drogmissbrukare. Hon har gjort allt för att hjälpa honom till rehabilitering. Nu kan hon inte ge honom mer pengar som bara går till droger. Julia, hennes man har lämnat henne för en annan kvinna. De har två tonårsdöttrar som de har varannan vecka. Hon har ont om pengar så hon har börjat spela på nätet. Från början går det bra, men ganska snart vänder lyckan. Hon tar sms lån för att vinna tillbaka pengarna, lån som ganska snabbt växer till stora skulder. Hon börjar bli desperat.

Cilla kämpar på, hon har problem med kockarna hon anlitar, vet inte om hon ska våga ta i på skarpen, tänk om de slutar, vad gör hon då? Gästerna som kommer till festvåningen vill både bli underhållna och samtidigt äta god mat med vin och drinkar.

Boken pendlar i handlingen mellan de tre kvinnorna och deras bekymmer. Vem hittades död i soprummet? Vad är det som låter på nätterna när Cilla sitter kvar ensam och försöker jobba ikapp på sitt kontor? Hon som är så mörkrädd.

Som vanligt när jag läser Susanne Fellbrinks böcker fastnar jag i handlingen; kan inte sluta läsa. Jag skulle vilja kliva in i handlingen och ta ett snack med Cilla, säga att nu får du sluta vara så snäll och mesig, det är du som bestämmer och betalar ut lönerna till dina anställda.

Jag är så imponerad av författaren, för varje ny bok hon skriver blir hon bättre och bättre, bara det är en bedrift i sig. Cilla som kämpar på, hon älskar ju sitt jobb har jag ju förstått efter fyra böcker precis som Susanne älskar att skriva om henne. Att få kliva in i Cilla Fahlanders värld/liv, följa henne tills sista sidan är läst är ett nöje jag varmt kan rekommendera alla bokälskare.

Monica Gullman

1 kommentar på “Susanne Fellbrink, Än brinner lågan

Kommentarer stängda.