Katherine May, Övervintring

En lika personlig, vacker som meditativ bok om varför det är så viktigt för oss människor att vila, återhämta och reparera oss i livets svåra stunder. Katherine May tar oss med på sin egen resa som börjar en indiansommar när hon förlorar jobbet och hennes man plötsligt blir sjuk. Vi får följa med genom höstens och vinterns månader och hon visar med insikt och eftertanke hur vi kan ta oss igenom de tuffaste perioderna av sorg, kris och utmaningar. Likt årstiderna har vi våra egna mörka och ljusa tider livets ebb och flod. Vi behöver både och. 

Vi lever i ett överexponerat tidevarv som orsakar psykisk ohälsa. Att bromsa är viktigare än någonsin.   

Övervintring är en hyllad, prisad och välskriven memoar som lär oss hur vi kan bejaka och ge plats till både topparna och dalarna och komma ut på andra sidan med ny kraft.  

Katherine May är den bästsäljande författaren bakom Övervintring vikten av vila och återhämtning i livets svåra stunder och boken The Electricity of Every Living Thing, en memoir om att leva med autism. Hon har även skrivit flera romaner och essäer och som journalist publicerats i en rad framstående tidningar, som New York Times och The Observer. Hon bor i Whitstable i södra England tillsammans med sin man, son, tre katter och en hund. 

Recension

Maud Granholm har läst Katherine Mays bok, Övervintring. Det här är hennes recension.

Ibland blir livet till en bergochdalbana och vinterns alla mörka månader är för många årets svåraste. Katherine May är en av dem och i hennes bok Övervintring skriver hon om hur hon genom att följa naturens gång tar sig igenom de mörkaste perioderna av sorg och kris. Men vad handlar vintern egentligen om och vad är det för förändringar som väntar? Ibland behöver vi dra i bromsen och krypa in under täcket för vila och återhämtning. Vi behöver promenera, utforska nya stigar och läsa några av de böcker vi inte hunnit med att läsa tidigare.

När Katherine May bestämde sig för att skriva den här boken hade hon som avsikt att resa världen runt i jakt på platser som kändes exotiska och hon ville möta människor som hon ansåg hade övervintrat på ett extremt sätt. Hon trodde att hon skulle hitta mer visdom där än på sin egen bakgård och att hon skulle kunna använda den kraft hon haft i goda tider för att tvinga bort det onda. Men under tiden hände livet.

Hon förlorade sitt arbete på universitetet och under en längre tid blev hennes uppgift att göra ingenting förutom att lyssna, känna och begrunda. I kyrkan kände hon en välkomnande känsla och där kunde hon släppa kraven att nå vapenvila med sig själv, om bara för några timmar. Ensamhet och egentid kan ibland kännas lockande, men när det blir ett faktum kan det upplevas som allt annat än tillfredställande.

Det finns så många saker i den här boken som jag kan relatera till och som påverkar och berör mig känslomässigt. Katherine May ställer sig frågan om vad som händer när någon anhörig blir sjuk, när vi efter några sömnlösa nätter upptäcker att det är en resa vi inte kan avboka. Vi kliver på bussen och följer med för att finnas med, men behöver samtidigt hitta vårt eget liv i den turbulens som uppstår. Jag vet, jag har själv stigit på den där bussen tillsammans med min då 17-åriga cancersjuka dotter och det jag också vet är att det tog många år innan vi återvände. Ingen kan heller säga om och när vi måste resa på nytt.

När sjukdomar knackar på hos en familj sker förändringar på många olika sätt. Ändrade beteenden, ändrade tankar och allt det som följer i de spåren. Det är viktigt att förbereda sig för en mörk vinter. Att byta fokus från att uthärda vardagslivet, till att skapa ett nytt liv. Ta visdom av människor som har uthärdat sina vintrar. Katherine May har en speciell känsla för norden och besöker Island och Norge. På Island badar hon i Blå lagunen och i Tromsö uppslukas hon av norrskenet och upplever en känsla av att inte vara oövervinnerlig men också att det inte är för evigt. Vännen Päivi berättar om sin finska familjs sätt att bemästra mörkret, om hur de väljer gardiner för att fånga ljuset som reflekteras från snötäcket. ”Livet handlar om att släppa in den yttre världen snarare än att stänga den ute” säger Pävi. I en kyrka i utkanten av London möter Kathrine May utvandrande svenskar, lyssnar till Luciasången och dricker ”svenskt fika” med doft av kardemumma och kanel som hon ser som huvudingredienserna i svenska bakverk.

Det finns diagnoser vi aldrig kan blunda för. Många får dem som barn andra får vänta nästan ett helt liv innan de får någon klarhet. Så var det för Katherine May och den dagen förstod hon att hon inte kunde kämpa mot eller hitta en botande terapiform. Hon blev tvungen att anpassa sig, kapitulera och sluta vara som alla andra.

Övervintring (berättelsen om Sylvia Plath) av Kate Moses, säger Sylvia att ”vintern är till för kvinnor”, en tid när de kvinnliga konstformerna får liv. Personligen tror jag att vintern ger samma tid för alla. Mina föräldrar ägnade båda de mörka oxveckorna efter trettondagshelgen till stickning och träslöjd. Min pappa var kanske lite udda men mitt i sitt träslöjdsarbete kunde han virka tofflor och förse dem med en slittåliga sulor av läder. Det låg en vilsam känsla över bardomens mörka vinterkvällar. Katherine May tar i sin bok Övervintring upp en undersökning som visar att stickning kan sänka blodtrycket lika mycket som yoga och hjälpa den som lider av kronisk smärta genom att frigöra serotonin.

Det här är en bok som är väl värd att läsa, under alla årstider och i både med- och motgångar. Kanske kan den hjälpa den som springer för fort fram i livet att stanna upp i eftertanke och följa författarens kloka budskap, ”Jag vet att jag måste gå rakt igenom mörktet. Steg för steg tills jag kommer ut på andra sidan.” En personlig och mycket vackert skriven bok om hur vi bemästrar det som kallas livet. Jag kommer att bära med mig den länge, länge i mitt hjärta.❤️

Brittiska författaren och journalisten Katherine May har tidigare skrivit memoaren The Electricity of Every Living Thing. Hon har också skrivit romaner, essäer och publicerats i en rad framstående tidningar. Katherine May diagnosticerades med autism vid 39 års ålder vilket hon också tar upp i den här boken. Hon bor i Whitstable i södra England tillsammans med sin familj. Boken har blivit en internationell succé och är såld till 27 länder. Den svenska utgåvan är översatt och förlagd av Carina Nunstedt. I februari var Övervintring inne på sitt elfte tilltryck i USA där den fortfarande är en New York Times-bästsäljare, två år efter utgivningen.

”Precis som rödhaken sjunger vi ibland för att visa hur starka vi är
och ibland sjunger vi i hopp om bättre tider.
Vi sjunger i vilket fall.”

Maud Granholm
Text från bloggen Basilica55.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *