Anne-Lie Högberg, Breven som länkar oss samman

Maria älskar sitt lilla faluröda pensionat som ligger vid Mälarens strand. Stället hon drivit i tio års tid. När det tillfälligt måste stängas ner rasar hennes tillvaro och hon tvingas fylla sin tid med annat. Av en slump hittar hon ett brev i sin mormors gamla sekretär, ett brev som hennes mormor själv har skrivit och som aldrig nådde mottagaren. Mysteriet blir som en drog för Maria och hon börjar gräva i sin mormors förflutna.  

Axel bestämmer sig för att lämna Rödeby och den fattiga tillvaro som han och hans mor och syskon hamnade i när fadern dog. I tron om att hans flytt är det enda som kan rädda familjen, kliver han ivrigt och naivt på ångfartyget till New York endast arton år gammal.   

Bit för bit lägger Maria pusslet av sin släkthistoria och snart framkallas en bild av ett mörkt familjedrama, som kommer att ta henne över havet till 1900-talets Amerika.  

Breven som länkar oss samman är en relationsroman om att gå vidare efter en tragedi och om hur en familj kan hitta tillbaka till varandra trots att det skiljer flera årtionden och att hav mellan dem.  

Liksom tidigare böcker av Anne-Lie Högberg är Breven som länkar oss samman inspirerad av en verklig händelse. Tillsammans med över en och en halv miljon svenskar emigrerade författarens egen släkting till Amerika.  

ANNE-LIE HÖGBERG bor i Bålsta med sin man och är mamma till fem barn. Hon har skrivit fem böcker och Breven som länkar oss samman är hennes andra bok på LB Förlag. Hennes böcker har hyllats av recensenter och kallats för gripande bladvändare. När hon inte skriver jobbar hon deltid som ekonomiansvarig och tar hand om sin stora familj.

Recension

Maud Granholm recenserar Anne-Lie Högbergs nyutkomna bok Breven som länkar oss samman

Att driva ett pensionat och få en vattenskada kan ställa till problem för vem som helst. När den anlitade rörmokaren inte lyckas få leveransen av rör i rätt tid och dessutom ser väldigt bra ut, kan frustrationen bli ännu större. I Anne-Lie Högbergs nyutkomna bok Breven som länkar oss samman dras renoveringsproblemen till sin spets, men pensionatets ägare Maria får också många andra saker att reda ut. I sin mormors gamla sekretär hittar hon brev till en person i Amerika, men det visar sig att breven aldrig har nått den tänkte mottagaren. Mot sin mammas vilja börjar hon forska i släktens historia och med hjälp av vänner i en släktforskningsgrupp på Facebook tar hon sig bit för bit fram tillbaka i tiden. Förutom informationen hon får i gruppen om skriftliga källor och DNA-tester, så visar den manlige administratören Skuggan ett extra stort intresse för hennes fiktiva facebookprofil. Tankarna om vem han är oroar henne, men omedvetet dras hon med i de förtroliga samtal han bjuder in henne till

”Hon skulle precis lägga locket på kartongen när hon såg en bunt med brev, omsorgsfullt hopknutna med ett rött sidenband. Hon kunde inte hålla sig och ännu mer damm flög runt när hon knöt upp banden och började bläddra bland breven”.

Maria har alltid varit rädd för att gå utanför sin bekväma zoon. Därför krävs det ett extra mod av henne att nu ta beslutet att söka efter de släktingar som hon inte tidigare känt till. Tillsammans med en grupp släktforskare åker hon över Atlanten för att söka efter en sanning i det fördolda, men de svar och den sanning hon hittar blir inte riktigt det hon tänkt sig.

Två parallella berättelser knyts samman när dåtid möter nutid och ger henne svaren på många frågor som hennes mamma och mormor aldrig talat om. Hemligheter dolt i mörker på andra sida havet, dras nu fram i ljuset, Hemligheter om sorg, hemlängtan och fattigdom, men också om kärlek, livskamp och släktskap. Jag kan inte låta bli att fascineras av berättelser om alla dem som hade mod och kraft att påbörja sina resor till det stora landet, även om jag vet att det inte alltid gick väl för alla.

Jag har tidigare läst boken Vindarna viskar ditt namn av Anne-Lie Högberg. Precis som här så visar den på att det förflutna till slut kommer ikapp och att det finns hemligheter som vägrar begravas. Jag är inte alltid så bekväm i feelgoodvärlden men tycker om språket i de här böckerna och upplever dem som intressanta, mysiga och läsvärda. 

Anne-Lie Högberg arbetar som ekonomiansvarig, är fembarnsmamma och det här är hennes femte bok. Hon har här inspirerats av händelser som inträffat i verkligheten, för tillsammans med över en och en halv miljon andra svenskar emigrerade också hennes egen släkting till Amerika. I en tidigare recension av Tomas Bloms bok Emigrationen till Amerika har jag knutit ihop några tankar kring den stora emigrationen med mina utvandrade anhöriga i slutet på 1800- och början på 1900-talet

Maud Granholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *