Douglas Stuart, Unge Mungo

Mungo och James borde inte vara vänner. I ett hypermaskulint och våldsamt Glasgow där protestanter och katoliker håller sig på varsin kant är de två tonåringarnas känslor för varandra helt otillåtna, och drömmen om att fly krockar ständigt med skräcken för att bli upptäckt.

När Mungos mamma skickar honom på en fisketur med två tvivelaktiga män behöver han samla all sin inre styrka för att kunna ta sig tillbaka till säkerheten och till en plats där han och James kan ha en framtid tillsammans. Unge Mungo är en gripande uppväxtskildring, en berättelse om maskulinitetens gränser och om farorna med att älska någon för mycket.

Författaren

Douglas Stuart är född i Glasgow, och utbildad vid Royal Academy of Art, men sedan länge bosatt i New York där han arbetat som kläddesigner. Shuggie Bain var hans debutroman och vinnare av 2020 års Booker-pris. Aktuell 2022 med Unge Mungo.

Recension

”Unge Mungo” är en humanistisk roman som ger läsaren en möjlighet att låta bli att döma människor. Våldet är grövre och rädslan större än i den rosade debuten ”Shuggie Bain”, men inget känns uttänkt eller avsett att väcka vissa reaktioner. Douglas Stuart skriver med lätthet och självklarhet, tycker Nina Björk i DN. Läs hela recensionen här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *