Helena Eriksson, Akta dig, Stina!

Helena Eriksson är uppfödd och bor i Sundsvall. Sedan hon var liten har hon tyckt om att läsa och att skriva – få försvinna in i fantasins värld en stund, där allt kan hända. Allt som skrevs då finns kvar i en byrålåda. Men så kom livet emellan och skrivandet kom av sig. Men så hösten 2018 kom inspirationen tillbaka, och det med fart. Nu debuterar hon med två böcker – Sweet dreams, Elina, en kapitelbok för åldern 6-9 år, samt Akta dig, Stina, en bilderbok med bilder av Joanna Schmidt.

Numera arbetar hon deltid som sjuksköterska och försöker resten av tiden att fånga alla idéer som poppar upp. För henne är det viktigt att hennes berättelser visar på mångfalden och allas lika värde. Och att alla är bra som de är.


Lisen vill ha en hund. Hon har bara en lillebror. Och en allergisk pappa.

Manal har en hund, Pluto, som Lisen brukar få leka med. När Lisen en dag inte får följa med Manal hem känns livet orättvist!

Men så kommer Lisen på hur hon ska kunna få en egen hund. Innan dess behöver hon träna. På något riktigt …

Fast träningen går inte riktigt som Lisen har tänkt sig.


Akta dig, Stina! beskriver en vanlig morgonpromenad ur en fantasifylld fyraårings perspektiv.

– Akta vattenpölarna! ropar pappa. Gå försiktigt! Hoppa ner!

Pappa har fullt sjå med att skydda Stina på väg till förskolan. Stina har också viktiga saker att ta itu med. För vad är det för nyfikna ögon som kikar upp ur vattenpölen? Vad är det för stort som flyger i luften? Vad är det som låter i kvisthögen? Och varför ryker det ur pappas öron?

Frågan är om det verkligen är Stina som måste skyddas?


Sweet dreams, Elina handlar om att inte ge upp sina drömmar, att acceptera det som inte går att ändra och om vikten av att göra val i livet.Elinas största dröm är att bli en lika bra fotbollsspelare som Carolin Westman i Grönlöven. När det äntligen är fotbollskola, något som Elina och hennes bästis Sara har längtat efter hela sommaren, börjar Elina må dåligt och hon tvingas avbryta.

Det visar sig att hon har diabetes.

Elinas värld kastas omkull. Vad kommer andra att säga om henne nu? Kommer hon att kunna vara med på Saras pyjamasparty? Och framför allt: måste hon ge upp drömmen om att bli fotbollsproffs?

Vägen till ett mål kan se olika ut, men ingenting är omöjligt bara du tror på dig själv och din egen förmåga.

2 kommentarer på “Helena Eriksson, Akta dig, Stina!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *