Hanna Blixt, Balkong med havsutsikt

Maud Granholm har läst Hanna Blixts senaste bok, Balkong med havsutsikt. Detta är hennes recension

Leksandssviten av Hanna Blixt är en hjärtevärmare som ger måbrakänsla, skrev jag i min recension av de två första delarna i serien. Efter att jag läst Glasveranda med sjöutsikt och Galleriet vid vattnet kände jag mig mycket mer hemma och bekväm i den stora feelgoodvärlden.

Nu är det dags för bok nummer tre, Balkong med havsutsikt där Nora och Viktor har bokat en kryssning och reser på bröllopsresa. De har bjudit med vännerna Vega och Kim, men tyvärr verkar deras förhållande allt annat än stabilt. Resan blir inte riktigt som Nora tänkt sig och när det blir problem i galleriet hemma i Tällberg överväger hon att resa hem.

Precis som i de två tidigare böckerna får vi följa ytterligare en historia där dåtid och nutid länkas samman. Den här gången är det Anders från Insjön i Dalarna som tar beslutet att resa över till Amerika. Hemma i byn förföljs han av otur och hans lilla familj saknar mat på bordet. Med ebb i kassan träffar han Mats som tipsar honom om att jobba sig över det stora havet. Med lite tur får de båda anställning med att skyffla kol på det nybyggda fartyget Titanic. På båten får de äta sig mätta men arbetet är slitsamt och resan får ett helt annat slut än de förväntat sig.

Som huvudkaraktär är Nora fortfarande intressant att följa och i mina ögon växer hon med varje bok. De övriga karaktärerna i ramberättelsen får jag inte samma grepp om, men att den piratälskande f.d. idrottsmannen Viktor är ett kap och att det brokiga gänget hemma i Tällberg gör sitt bästa för att sköta galleriet, det tvivlar jag inte på. Jag har gjort några resor med kryssningsbåtar och även om de inte gått till Karibien så kändes det lätt att följa med i deras resande. Restauranger som serverar mat nästan dygnet runt, kaptens- och temamiddagar, underhållning, pool på soldäck och intressanta sightseeingturer i varje hamn.

Alla de här tre böckerna går att läsa fristående men mitt tips är att följa sviten i ordningen 1-2-3. Kanske är bok nummer två den som intresserat mig mest.

Det var något med känslan i bilden – formen, tonen, ljuset – solens strålar i den unga kvinnans ansikte som trollband honom” skrev Hanna Blixt i Galleriet vid vattnet och den känslan förmedlade hon också till mig som läsare. Folkspelsandan och hembygdskänslan, landskapsdräkten, näverluren och dansen på logen. Jag blev nostalgisk och påmind om böcker från 60–70 talet som Driverdagg faller regn av Margit Söderholm och böckerna om Kerstin på Hällebäck av Sigge Stark (Signe Björnberg).

Lite extra spännande är det med tiden för min läsning av boken.  Samma dag som jag började läsa öppnade Titanic The Exhibition sin utställning här i Sundsvall och även om jag inte hunnit sett den ännu så finns den på min ”att göra lista”.

Det är Historiska Media som ger ut de här böckerna och de har rosats av både kritiker och läsare. Hanna Blixt skriver också böcker för barn och ungdomar. Under många år arbetade hon med kommunikation och marknadsföring med sedan 2017 är hon författare på heltid.

Länk till mina recensioner av Glasveranda med sjöutsikt och Galleriet vid vattnet

Maud Granholm,
Text från bloggen @Basilica55

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *