Åsa Hellberg, Inte utan min syster

Efter serien om kvinnorna på Flanagans så har jag väntat på Åsa Hellbergs nästa bok. Nu har jag fått möjlighet att läsa Inte utan min syster och i måndags firade författaren releasen live från sin nya lägenhet i Fjällbacka. 

Den här boken och bokserien om systrarna från Fjällbacka är någonting helt annat än hennes tidigare böcker. En släktskildring som kommer att läsas och älskas av många. Med hjälp av historisk research och bevarade handlingar och foton som finns kvar hos släktingar, har Åsa Hellberg lyckats skapa ett mycket viktigt tidsdokument om sin familj. En tidsstudie som kan intressera läsare i många generationer.

Boken tar sin början år 1900 och systrarna Anna och Cornelia som är familjens yngsta barn får möjlighet att utbilda sig till sjuksystrar, den tidens sjuksköterskor. I den stora staden möter de en helt ny värld, men yrkesarbete och kärlek visar sig vara en komplicerad kombination och systrarna gör helt olika livsval. Anna väljer äktenskapet och flyttar tillbaka till sin hemby medan Cornelia blir den nya sortens kvinna, ogift och barnlös. Båda får betala ett högt pris för de val de gjort och formas sakta av tidens tand.

Trots att tiderna sakta förändrades under förra seklet finns här mycket kvar att göra i kvinnosaksfrågor. Livet blir inte lätt för någon av dem och systrarnas syn på den andres liv blir till en spricka emellan dem. Var för sig kämpar de för sin egen överlevnad, men banden mellan systrarna är starka. 

Kärlek och hopp är den röda tråd som löper genom hela den här intressanta och läsvärda boken. Jag har läst flera av Åsa Hellbergs böcker men för mig är det här hennes absolut bästa. Från en sann ramberättelse bygger hon upp en skildring utifrån sin egen familjs historia och vad som är sanning eller inte, känns helt oviktigt. Språket i boken ger en extra tyngd till berättelsen, det är både tids-och sanningsenligt och ger historien en äkta trovärdighet. 

Tycker du om historiska tidsdokument med en blandning av fiktion och verklighet där spännande och intressanta intriger blir till en underbar familjehistoria. Ja, då är den här boken och kommande böcker om familjen Hellberg från Kville socken i Bohuslän, en klockren läsning för dig.

Tack Åsa Hellberg för att jag fick läsa den här boken. Du måste vara stolt över de starka kvinnorna i din släkt och jag längtar redan efter nästa bok i serien. Tack också för det vackra bokmärket.

Jag och min sonhustru MiaMaria på bokhandeln pratar fortfarande om vilken rolig kväll det var när vi mötte Åsa Hellberg och Simona Ahrnstedt på Vängåvans bokhandel i november 2019. Det blev en kväll full av skratt och tokigheter där båda författarna verkligen bjöd på sig själva.

Maud Granholm
@Basilica55

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *