Jan Mårtenson, Mord i lönndom

En välskriven deckare med torr humor och där huvudkaraktärens funderingar kring att byta ut den blå pepparkaksburken mot wienerbröd till sina kunder, säger en hel del om bokens mysfaktor.

Så här skrev jag i i juli 2021 när jag läste författarens bok, Se döden på dig väntar:
Jan Mårtenson är en av Sveriges mest framgångsrika diplomater och har varit biträdande generalsekreterare i FN, ambassadör i Schweiz och chef för kungens kansli. Han har också skrivit över 70 böcker, där 49 stycken handlar om antikhandlaren och fritidsdetektiven Johan Homan. Mårtensson är född 1933, samma år som min mamma och har i år fyllt 88 år. En imponerande ålder som författare och förhoppningsvis skriver han vidare så seriens bok 50 finns i bokhandeln nästa år.”

Nu är bok nummer 50, Mord i lönndom ute i handeln och författaren har hunnit fylla 89 år. Jag har haft några intressanta dagar i sällskap med Johan Kristian Homan (i lurarna) 🎧 och han är en person som jag trivs mycket bra tillsammans med. Den som jag trodde skulle bli den evige ungkarlen lever nu tillsammans med sina två kvinnor, katten Cleo och den älskade Francine men annars är Homan och hans omgivning i mycket denamn. Den gemytlige huvudkaraktären bor och jobbar i samma kvarter i Gamla stan och är samme monarkist som tycker om vaktparaden, dry martini och franska viner. 

Som i tidigare böcker gör hans nyfikenhet att han snubblar över flera mordfall och hans engagemang i fallen uppskattas inte alltid av vännen Calle Asplund som arbetar vid polisen där han med tiden avancerat till chef för riksmordkommissionen. En hög tjänsteman i Regeringskansliet anklagas för våldtäkt och Johan Homan är inte sen att ta reda på mer. Praktikanten Lena täcker upp för honom i butiken och Homan kan på egen hand nysta vidare i vad som hänt. Här dras han in i den ena konspirationsteorin efter den andra om vapen och flygburen radar, utländska underrättelsetjänster, Estoniakatastrofen, skilsmässor och oönskade graviditeter, allt i en salig blandning.   

Jag tycker väldigt mycket om Homans lite torra humor och de välskrivna böckerna visar på författarens ålder och bakgrund. Jag har aldrig läst en bok med så många idiom. Inte mycket att hänga i julgranen, gå som katten kring het gröt och många fler, strategiskt inlagda där de förstärker textens budskap på ett bra sätt. Hans intresse och kunskap om porslin, mat och drycker märks tydligt i hans målande beskrivningar av antikviteter, kaffekoppar och den blå pepparkaksburken i hans butik. Jag upplever att skrivandet ändå har ändrats en del och förutom antika möbler, kända konstnärer, mat och olika drycker så försöker författaren här fånga flera nya trender. Till skillnad från tidigare böcker så har Homans ålder och fysik börjat ta ut sin rätt och hans leverne och kulinariska kosthåll drar mer och mer över mot gymträning och medelhavskost. Det skrivna språket har också ändrats en del och för mig kan det tyckas att beskrivningen kvinna eller person passar bättre än tex. ”tjej” som flitigt förekommer i det annars så strikta och välvårdade språket. Däremot skriver Mårtensson fortfarande inte om vilda sexscener och grovt våld som många andra författare och det uppskattar jag. Varje mord i boken sker mellan kapitlen och finns inte beskrivna i handlingen. Boken avslutas precis som den skall med ett recept som den här gången är mer åt det nyttiga hållet. Mårtenson gav tillsammans med sin dotter Catharina Mårtenson ut kokboken ”Mord i menyn” (2012) med recept sprungna ur serien.

Vapenhandel och korruption är inga ämnen som jag besitter någon kunskap i men bokens handling känns väldigt aktuell. Den är absolut ingen nagelbitare, men en Mårtenson är alltid en Mårtenson och det räcker för mig.

Maud Granholm
@Basilica55

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *