Janne Josefsson, Rädd för sanningen

»Jag har blivit kallad många saker: Blodhund. Robin Hood. Moderatätare. Kommunist. Nazist. Men oavsett epitet har min ambition varit att berätta historier som säger någonting om samhället och vart vi är på väg.«

Janne Josefsson har ägnat i princip hela sitt liv åt jakten på sanningen och att avslöja maktmissbruk. Men var kommer drivkraften ifrån, och vad har karriären kostat honom?

I Rädd för sanningen vänder Janne Josefsson på linsen och konfronterar sig själv. Han ser tillbaka på reportagen han är mest stolt över, och dem han ångrar. Han tvingas också möta sin uppväxt och sin familjehistoria, och där finner han sanningar han lyckats dölja till och med för sig själv.

Recension

Janne Josefsson gråter då han tänker på sin numer döda mamma och hennes livsöde. Han vill se sin mamma som stark och stödjande, men gör det nu mot bakgrund av hennes mörka historia.

En gång i tiden, i hennes ungdom, blev hon förälskad i en man från en välbeställd familj. Hon blev gravid och födde senare sonen Jarl. Men mannens familj släppte inte in Jannes mamma, utan vägrade giftermål. Det gick inte bra för Jarl i livet. Han blev kriminell och hamnade stundom på mentalsjukhus och olika anstalter. Senare fick Jannes mamma ytterligare en son, då som ensamstående mamma. Den sonen lämnades bort strax efter födseln. Efter ytterligare ett antal år kom Janne till världen. Modern hade då stadgat sig och gift sig med Jannes pappa.

Mamman var mycket stolt över Janne och han blev något av en gullgosse. Janne Josefsson skaffade sig en akademisk utbildning och blev en välkänd och beundrad journalist. Men hon var rädd för att han skulle mista jobbet, då han uttalade sig negativt och kritiskt mot makten. För det är vad Janne gjort. Han har ivrigt undersökt, gjort intervjuer och gjort avslöjanden som ingen annan. Många av intervjuoffren har varit rädda för sanningen. Så heter även den nyutkomna boken, som skrivits tillsammans med Mats Lernebo.

Janne Josefsson har aldrig tidigare undersökt sin egen rädsla för sanningen. Det visar sig vara en rädsla för sanningen om egna trauman i det egna livet. Nu har han kastat sig ut i det hittills okända, researchat som det heter på journalistspråk, och landat i en öppenhjärtlig berättelse om sin bakgrund, sina tre äktenskap och mycket mer. Inte minst handlar det om hans egen mammas bakgrund och om hur hon försörjde sig som ung ensamstående mamma i Göteborg.

Samhällskritiken bleknar inte, men han har lugnat ned sig och är inte blint sökande längre. Bra gjort Janne!

Sundsvall den 29 september 2022
Ingalill Eriksson

1 kommentar på “Janne Josefsson, Rädd för sanningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *