Monica recenserar två böcker i Låna&Läs

Victoria Mas, De galna kvinnornas bal. (Roman)

Debutroman som utspelar sig i Paris 1885.

Salpetriere är sjukhuset i Paris där de galna, sinnesslöa och besvärliga kvinnorna är inlagda. De flesta av sina män, sina fäder och söner.

Doktor Charcal håller föreställningar inför publik där han hypnotiserar kvinnorna i trans, tills de krampar, vrider sina kroppar i smärta och extas, tills de faller ihop av utmattning. Detta ska tydligen gynna läkekonsten.

Den unga Eugenie, är dotter i den borgerliga familjen Clery. Hon har kontakt med andar, de uppsöker henne, talar om saker för henne. Särskilt då hennes döde farfar. Hon har haft dessa syner länge, ända sedan hon var barn. Hon förstår ju att hon inte kan berätta för sin familj. Rädd att de ska tro att hon är galen.

Till slut berättar hon för den person hon litar mest på, sin farmor. Men farmodern sviker henne, berättar för hennes far.

Eugenie blir tvångs inlagd på sinnessjukhuset. Där träffar hon sjuksköterskan Geneviene, överstinnan kallad av de galna kvinnorna. Hård, kall men rättvis. Eugenie får kontakt med Genevienes döda lillasyster, hon berättar det för henne. Genevienes värld rasar samman. När hon i sin tur berättar för sin far blir hon utslängd från faderns hus och liv. Geneviene förstå att Eugenie inte är sinnesslö eller galen, hon har en gåva som få har. Hon börjar fundera på hur hon ska hjälpa Eugenie att ta sig från sjukhuset.

Nu närmar sig Fastlagsbalen, den kväll på året då de galna kvinnorna ska få visa upp sig festklädda för Paris societet. Nu börjar de välja klänningar, hjälpa varandra med håruppsättningar.

En rörande bok att läsa. Vänskapen mellan dessa sjuka kvinnor, de tar hand om varandra, håller varandra när de krampar, tryggheten trots allt på sjukhuset. Livet utanför har varit hårt för de flesta av dem.

Sekwa förlag är det förlag i Sverige som översätter det bästa ur den franska litteraturen.

Jag har aldrig läst en dålig Sekwa bok, har nog genom åren läst ett hundra-tal romaner från det förlaget.


Juan Gómez-Jurado, Röd drottning. (Spänning)

Antonia Scott tillhör ett hemligt europeiskt nätverk. Hon är inte polis eller kriminolog. Men kallas in när de extremt svåra och hemliga brotten ska lösas. Hon kan ta in mängder av information och ser samband som ingen ser.

Nu har hon isolerat sig i sitt hem efter det senaste uppdraget som slutade i en katastrof för henne.

Jon Gutierrez är polis i Madrid. Han har verkligen klantat till det. Han har filmats i smyg när han planterat droger i en langares bil för att sätta dit honom, få honom i fängelse. För drogförsäljning och misshandel av sin flickvän som är drogmissbrukare och prostituerad.

Filmen sprids på nätet och Jon har blivit tillfälligt fråntagen sitt jobb, utan lön.

Nu får han uppdraget att hämta Antonia från hennes lägenhet, för att ta ett uppdrag som är ytterst hemligt. Lyckas han kommer filmen att tas bort från nätet, som om den aldrig funnits där. Han får mirakulöst med sig henne, uppdraget de har är att hitta en mördare.

Den tonåriga sonen till Spaniens rikast bankfamilj hittas död, sittande i soffan i familjens lyxiga villa, helt tömd på blod. Ett hem som är rigoröst bevakad av vakter och kameror. Samtidigt försvinner dottern till en av väldens rikaste män, en mogul i textilbranschen. Hon har kidnappats på väg till en hästtävling.

Nu har Antonia med hjälp av Jon två brott att lösa. Ett mord och en kidnappning. Vem ligger bakom, hör de ihop? Handlar det om pengar eller är det ett annat motiv bakom. En kamp mot klockan börjar.

En spännande välskriven historia på 560 sidor.

Intressanta karaktärer som man får lära känna:

Antonia som anser sig vara orsak till att hennes man ligger i koma på sjukhus sedan tre år tillbaka. Hon tillbringar alla sina nätter vid hans sida.
Jon, den urstarke homosexuelle med en enorm kroppshydda, han är inte tjock, men stor.
Polisen från Bilbao som fortfarande bor hos sin mamma.

Några frågetecken på slutet som jag inte får svar på. Kan bero på att detta är första delen i en serie böcker om Antonia Scott och Jon Gutierrez som huvudkaraktärer.

Författaren är framgångsrik i Spanien, serien om, Röd drottning, har blivit storsäljare och sålt i två miljoner exemplar bara i Spanien.

Kommer nog att läsa bok två i serien när den kommer på svenska.

Monica Gullman

1 kommentar på “Monica recenserar två böcker i Låna&Läs

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *