Björn Hellberg, Vena Amoris

Vena Amoris är Hellbergs 26:e deckare om Wall

En kvinnomördare slår till strax före högsäsongen i den idylliska Staden vid Sveriges största badbalja. Kommissarie Sten Wall och hans medarbetare utsätts för hård press under några hektiska sommardagar. Den iskalle gärningsmannen lämnar efter sig ett avsiktligt spår som i hög grad förbryllar polisen: en makaber hänvisning till kärleken. Vad avses med det kryptiska budskapet? Är ledtråden utplacerad enbart för att vilseleda eller handlar det om ett verkligt motiv?

Mångsysslaren BJÖRN HELLBERG (hedersmedborgare i hemstaden Laholm) kan blicka tillbaka på en lång och framgångsrik karriär som journalist och författare. Totalt har han skrivit mer än 60 fack- och skönlitterära böcker. Drygt hälften av titlarna är deckare – de flesta med Sten Wall i huvudrollen. I samband med Svenska Polisförbundets 100-årsjubileum 2003 framröstades Hedersmord (1998) till tionde plats på listan över alla tiders bästa kriminalromaner. Björn har sedan dess bland annat tilldelats tidskriften Jurys Ture Sventon-pris Temmelburken.

Intervju med Björn Hellberg

Det stod mellan ”Kärlekens ådra” och ”Vena Amoris” när Björn Hellberg skulle döpa deckare nummer 26 om kommissarie Sten Wall. Det blev den latinska varianten. ”Det blir mer och mer Laholm i böckerna. Både Pärlan och Strandhotellet är med denna gången”, säger den flitiga deckarförfattaren.

Den första boken om Sten Wall kom redan 1981. Sedan ”Gråt i mörker” har Björn Hellberg skrivit ytterligare 25 böcker om kommissarien som endast blivit sju år äldre på 41 år.

– Sten har varit 64 år väldigt länge. Han vägrar gå i pension. Han hatar det och man måste lyssna på sina figurer, skrattar Björn.

I den senaste, ”Vena Amoris”, som släpptes i dagarna, är det en kvinnomördare som går lös i ”Staden” och gäckar kommissarie Wall och hans medarbetare.

– Utan att avslöja för mycket handlar det som vanligt om mord men även kärleken spelar en roll. Det konfunderar poliserna, säger Hellberg.

– Det är två motpoler – mord och kärlek som knyts samman på ett märkligt sätt. Mördaren efterlämnar kryptiska men tydliga ledtrådar till kärleken.

Handlingen utspelar
sig som vanligt i ”Staden” med omnejd. Fiktiv miljö blandas i vanlig ordning med befintlig. ”Staden” påminner allt mer om Laholm.

– Pärlans pub är med, liksom Strandhotellet. Jag brukar inte ta med människor men den här gången är vår irländske bartender David med. Dock varken som mördare eller mordoffer.

Björn Hellberg är mycket produktiv som författare. Utöver böckerna i Wall-serien har han skrivit sex andra deckare och en rad olika faktaböcker.

– Jag har haft tur att aldrig drabbas av åkomman skrivkramp. Det gäller att använda fantasin – den måste man ha. Annars är det svårt att hävda sig som författare.

Efter två pandemiår ska Björn ut på en liten signeringsturné. Han kommer som vanligt att besöka såväl Stockholm som Visby. Först ut är dock Bokhandeln i Laholm (lördag 28/5).

– Jag börjar i Laholm och efter det blir det en del i Stockholm. Det är tradition med några dagar i Visby. Det hör till. Sedan blir det ytterligare några turnéer.

Björn är känd för att vara den författare som signerar mest i landet. Han tycker att det är trevligt att träffa sina läsare och är rädd om de lojala följarna.

– Jag är uthållig och orkar sitta länge. Andra blir besvärade och tycker att det händer för lite. För de som inte gjort det tidigare kan det vara en veritabel plåga.

– Det finaste en författare kan få är att få tillbaka läsarna. Det är bättre än den mest lysande recension. Sedan är det naturligtvis trevligt att få nya läsare också.

Efter 53 år i följd på Wimbledon sprack Björns svit i fjol då han missade tennisturneringen på grund av coronapandemin. Inte heller i år blir det något besök vid den anrika tennisturneringen.

– Jag hoppar över den även i år då jag har så mycket annat. Däremot räknar jag med att göra comeback där nästa år om allt går som beräknat.

Han har dock varit på varje Swedish Open i Båstad sedan 1958 (förutom 1966 då han frilansade i Australien) och varje Stockholm Open sedan turneringen startade 1969.

Han har redan
påbörjat nästa deckare. Även den blir i Wall-sviten. ”Han skulle bli förnärmad om han inte fick ta det fallet”. Boken har ännu ingen titel och det finns bara fragment av handlingen.

– Normalt sett har jag alltid börjat vid nyår. Fram till corona, som inte har något gott med sig, förutom för mig som fått ställa in massor av jobb och därför kommit igång tidigare.

Får Björn möjlighet att skriva ytterligare en bok blir det en ny i Loviken-sviten efter nästa Wall-deckare. Detta då det är bra med variation, menar han.

– I min ålder, 77 år, får jag citera allsvenska fotbollstränare och säga att vi får ta en match i taget. Det är det mest klichébetonade man kan tänka sig, avslutar Björn Hellberg.

1 kommentar på “Björn Hellberg, Vena Amoris

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *