Sarah Winman, Konsten att leva

Banner Sarah Winman

1944 Med ljudet av bomber som faller i bakgrunden, möts två främlingar bland ruinerna i en förfallen toskansk villa.

Ulysses Temper är en ung brittisk soldat. Evelyn Skinner är en medelålders konsthistoriker och möjligen spion. Hon har rest till Italien för att försöka rädda konstverk från krigets spillror och för att återuppleva sedan länge bortglömda minnen från sin egen ungdom. Evelyns tankar om livet planterar ett frö i Ulysses som kommer att forma hans liv under de kommande fyra decennierna.

Efter kriget återvänder Ulysses till London. I sin tillvaro bland excentriker och fyllbultar bär han med sig sin tid i Italien. När ett oväntat arv för honom tillbaka dit där allting började, vet Ulysses bättre än att fresta ödet, och han beslutar sig för att resa tillbaka till de toskanska kullarna.

Med vacker prosa, extraordinär ömhet och med en stor dos humor är ”Konsten att leva” ett svepande porträtt av oförglömliga individer. Ett firande av skönhet och kärlek i alla dess former.

Bokfakta:
Författare: Sarah Winman
Artnr/isbn: 9789180376853
Förlag: Bokförlaget NoNa
Utgiven: 2023
Sidor: 510 s
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Genre: Skönlitteratur

Författaren:

Sarah Winman är en brittisk författare och skådespelare (hon har bl.a. spelat i Morden i Midsomer och Foyle’s War) som har skrivit flera prisbelönta och bästsäljande böcker. Hon föddes i Essex, England och bor nu i London. Hon studerade vid det prestigefyllda Webber Douglas Academy of Dramatic Art och har arbetat inom teater, television och film. Konsten att leva är hennes fjärde roman.

Sagt om boken:

”Livsbejakande och klok, satirisk och ömsint. /…/ Uppslukande långläsning.” INGALILL MOSANDER, AFTONBLADET

”… en storslagen hyllning till konst och kultur och dess betydelse i människor liv. /…/ Livet må ofta vara hemskt och lidandet stort men där finns också skönhet och lycklig den som förmår uppskatta den.” KENNETH GYSING, FEMINA

”Mening efter mening, karaktär efter karaktär, skapar Konsten att leva poesi.” THE NEW YORK TIMES

”Utsökt … Det finns inte nog med superlativ för att beskriva den här romanens storhet och skönhet.” SUNDAY INDEPENDENT

”Den vackraste boken … Den kommer att stanna kvar hos mig länge.” BETWEEN THE COVERS, BBC

”Glädjen i Sarah Winmans berättande smittar. Jag älskade att få tillbringa tid med dessa oförglömliga karaktärer i enastående miljöer och tidsperioder.” GRAHAM NORTON

”Gripande, klok, poetisk och rolig, den här boken är solsken och jag älskar den.” WENDY HOLDEN, DAILY MAIL

”Jag lovar inte för mycket när jag säger att Sarah Winmans Konsten att leva är som en tonic som väcker reslust och ett botemedel mot ensamhet. Det är en sådan sällsynt och kärleksfull roman att man känner sig tacksam för att man fick följa med.” THE WASHINGTON POST

Briljant
”Ett underbart underhållande och mästerligt skrivet porträtt av staden Florens och dess ovärderliga konstskatter, men framför allt ett kärleksfullt porträtt av en samling udda individer och deras liv och drömmar. Litteratur- och konstreferenserna duggar tätt och Winman skriver med en språklig briljans och är en skicklig stilist. Det är med sorg i hjärtat man lämnar hennes universum.” HANNA GUNNARSSON, BIBLIOTEKSTJÄNST, BTJ-häftet nr 15, 2023.

Recensioner:

En härlig mustig roman. Karaktärer man kommer att älska. Humor, glädje, vänskap men också sorg. Män som älskar män, kvinnor som dras till kvinnor. Konst, litteratur, musik binder dem samman. Som en extra krydda, en papegoja, Claude, som flyger genom boken och blir alla karaktärers favorit.

Året är 1944, Andra världskriget, platsen är Florens. Den brittiske soldaten Ulysses Temper befinner sig med sitt kompani i staden. Han möter där Evelyn Skinner en medelålders konsthistoriker och kanske också spion. De hjälps åt en natt att rädda konstverk undan tyskarnas skövlingar. Deras vänskap kommer att bestå genom hela boken fast på olika håll i världen. Ulysses räddar samma natt livet på en man som försöker ta sitt liv genom att hoppa från ett högt tak. En handling som flera år senare ger honom ett arv. Ett stort fint hus i Florens, där alla minns honom som en hjälte. Soldaten som hindrade en människa att ta sitt liv.

Ulysses återkommer till London efter kriget. Tillbaka till sin älskade fru Peg, den sensuella vackra som sjunger och dansar på puben som också är hans arbetsplats. Han kommer att älska henne livet ut. Men hon vill skiljas, hitta en man som kan förverkliga hennes drömmar.

En oförglömlig roman om individer och vänskap under decennier. En bok jag inte kan släppa, trots dessa 505 sidor, för det vackra språket, beskrivningen av Florens, landskapet, maten de goda vinerna, människorna, konsten och litteraturen.

En bok jag ger högt betyg. Storslagen berättat av en författare som är ny för mig.

Boken är med i Låna & Läs 2023/24

/ Monica Gullman

Beställ/Reservera boken

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för leverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha leverans eller hämta i butiken.