Maria Adolfsson, Tiga som muren

Kriminalinspektör Karen Eiken Friis befinner sig med maken Leo och dottern Selma på Noorö för att fira midsommar tillsammans med släkten. Efter ett telefonsamtal från jobbet ser Karen sin chans att få en stunds respit från det påfrestande umgänget med släkten, och lovar att hjälpa de lokala kollegerna med att titta närmare på ett försvinnande. Samtidigt har Karens syster, journalisten Helena, börjat gräva i något som leder till att hon utsätts för hot. Om hon inte tiger om det hon upptäckt kommer hon att råka illa ut. Bara med Karens hjälp kan hon få fram tillräckligt med bevis för att undanröja hoten, och för att lyckas måste de lämna Doggerland och resa till Sverige.

Maria Adolfsson

Maria Adolfsson (född 1958) fick 2018 ett stort genombrott med Felsteg, den första boken om kriminalinspektör Karen Eiken Hornby i den fiktiva önationen Doggerland. Den blev en omedelbar kritiker- och läsarsuccé och serien är hittills såld till 18 länder.

2022 tilldelades Maria Adolfsson det brittiska priset Petrona Award.

Recension

En fröjd att återvända till Doggerland

Visst hoppar jag inte sällan över böcker från författare som jag tycker om för att få tid att läsa de som är nya för mig, men några är alltför jobbiga att hoppa över och en av dem är utan tvekan Maria Adolfsson; hennes fantastiska universum Doggerland är så oemotståndligt och nu finns den nya Tiga som muren ute. Det finns ett mycket upprörande fel i förlagets korta presentationstext. Det står där att man firar ”midsommar” vilka alla med någon sorts kunskap om Doggerlands traditioner vet är helt uppåt väggarna. I detta örike firar man mittsummer och det skiljer sig också en hel del från det svenska midsommarfirandet. Seriens huvudperson, kriminalinspektör Karen Eiken Friis, är ledig och åker med sin man Leo och deras lilla dotter Selma från huvudstaden Dunker i söder till Noorö i norr för detta firande och hamnar i ett område där släkten Eiken är välkänd sedan generationer, här har hon starka rötter på gott och ont. Bara släktskildringen är underbar men ledigheten avbryts när Karen måste hjälpa till med ett försvinnande på ön. Som om det inte vore nog ger oss den generösa författaren också ytterligare ett fall som för första gången i denna serie också för oss till Sverige och Stockholm. Svårbegripligt, men författaren lyckas än en gång överträffa högt ställda förväntningar.

Läs hela Anders Kapps recension här.