Cecilia Ekhem, Vasas hemlighet

Banner Cecilia Ekhem

Det är sommar och elvaåriga Katarina smiter iväg och simmar så o­fta hon kan. Hon gör det i smyg, för den som flyter på vatten kan råka riktigt illa ut. Från sin badplats kan hon skymta kungens nya skepp som snart ska segla iväg och hjälpa Sverige att vinna kriget.

Katarina lär känna Jakob, en jämnårig pojke från en rik familj. När de två börjar slå vad om att utföra hemliga uppdrag blir det upptakten på ett äventyr som tar dem ombord på Vasaskeppet. Men kan Katarina lita på Jakob? Om någon får veta att hon kan simma kan hon bli anklagad för häxeri. Och varför viskas det om att Vasan inte är tillräckligt stadig? Står allt verkligen rätt till med kungens fina skepp?

Vasas hemlighet är en spännande berättelse om vänskap, mod och hopp.

Bokfakta:
Författare: Cecilia Ekhem
Förlag: Lind & Co
Utgiven: 2024-06-05
Format: Inbunden
Genre: Barn Ungdom från 9 år

Författaren:

Cecilia Ekhem bor i Sundsvall och har tidigare skrivit flera romaner för vuxna.
”Om elden tar oss” var hennes första barnbok på Lind & Co. och nu kommer här den andra, ”Vasas Hemlighet”.

Event

Cecilia Ekhem deltar i Bokmässa & Litteraturscen, lördag 7 september, kl 12-15

Recension

Vasas hemlighet av Cecilia Ekhem

Cecilia Ekhems första barnbok Om elden tar oss kom ut i maj 2023. Där flätar hon samman Sveriges största brand, Sundsvallsbranden1888 med dåtidens Sofia och nutidens Dante. Resultatet blev till en fin och läsvärd historia om eldens kraft och den skräck och oro som blev kvar i askan. Cecilias nyutkomna bok Vasas hemlighet börjar också i nutid när Lukas besöker morfar och tappar ett guldmynt i vattnet. Ett jättejättegammalt mynt som tar oss med in i en spännande berättelse om hur det är att leva på1600-talet och samtidig ta del av historien kring det kända Vasaskeppet.

Sommaren 1628 är varm och elvaåriga Katarina smiter ofta iväg ner till vattnet för att simma. Ett farligt tilltag i en tid när nästan alla tror att häxor kan flyta. Rikemanssonen Jacob följer henne på avstånd och med stor respekt och avund växer hans nyfikenhet på den fattiga men handlingskraftiga flickan. Katarina mor har ett litet barn i magen men arbetar ändå som rodderska när fadern är inkallad i kriget. För att hjälpa till med försörjningen får Katarina vara hjälpreda på ett av stadens bagerier. Efter att hennes bror drunknat vill modern inte ha henne med på sina båtturer och hon vägrar att lära henne konsten att ro.

En lök blir starten på deras vänskap. Plötsligt står han där när Katarina stannar till i gränden för att plocka upp en lök som smitit från en kärra. Den unge pojken med kavaj, kråsskjorta och stiliga kortbyxor. Han tittar på henne och säger, ””De arbetar på bra med kungens skepp”” Hon kikar upp på honom och han fortsätter ””Fröken ser ut att vara en som vågar göra något förbjudet.””

Katarina kan inte låta bli att smickras av den finklädde pojken och när han lovar torkat kött som vinst i en vadslagning tar hon snabbt på sig uppdraget. Deras nyfikenhet och äventyrslust tar dem till det nybyggda skeppet som ståtar i hamnen. På Vasa sker en febril verksamhet inför avfärden och Katarina dras in i ett spännande äventyr. Utan sin mors vetskap följer hon Jacob in i skeppet och på en undanskymd plats vid vattnet lär hon honom simma. Många höjer ett varnande finger för kungens skrytbygge men barnen bländas av den magnifika skepnaden. Katarina förstår faran i det hon gör men kan inte motstå vännens allt djärvare påhitt. Hon vet att hon inte helt kan lita på hans lojalitet och att vänskapen kan kosta henne livet. I en tid med bekämpning av ”felaktiga läror” som trolldom och häxprocesser kan en simmande flicka lätt tas för att vara en häxa.

Den 10 augusti 1628 är det praktfulla örlogsfartyget Vasa äntligen redo att påbörja sin jungfrufärd mot Polen, där Gustav II Adolf och den svenska armén befinner sig. Tusentals stockholmare har samlats för att bevittna skeppets avfärd. Det gyllene lejonet i fören glittrar och dekorationerna i rött och guld lyser i solen. Från övre däck vinkar besättningen och de gäster som får möjlighet att följa med en etapp på resan innan Vasas soldater kliver ombord.

Katarina ser fartyget segla ut men efter tusen meter gungar det till och ………..

Vasas hemlighet är en historisk berättelse där fakta och fiktion blandas. Här finns intressanta detaljer som är en del av Vasas faktiska historia. Det är en bok för åldrarna 9-12 men passar för en mycket bredare läsekrets. Jag uppslukas helt av berättelsen när jag befinner mig i den historisk miljön och vågar knappt andas av rädsla för att störa händelseförloppet. Min lästakt har varit några kapitel varje dag för att få stanna kvar i Stockholms gränder, där den fattiga flickan möter den rike pojken.

I min recension av Om elden tar oss gav jag en extra eloge för språket och det gäller också Vasas hemlighet. Det är ett språk som jag gärna förmedlar till familjens unga läsare. Boken har också korta och lättlästa kapitel som passa bra för högläsning.

Båda de här historiska barnböckerna har vackra omslag av Stella Spente. Hon målar och tecknar mest fantasy och skräck och är specialist på historisk illustration.

Vasas hemlighet av Cecilia Ekhem är en historisk pärla där vänskap och ädelt mod ger mig samma varma känsla som när jag läser en saga av Astrid Lindgren.

Maud Granholm

Cecilia Ekhem bor i Sundsvall och har tidigare skrivit flera romaner för vuxna.
”Om elden tar oss” var hennes första barnbok på Lind & Co. och nu kommer här den andra, ”Vasas Hemlighet”.

Beställ/Reservera boken

Boken finns till försäljning i vår webbshop.

Vi kan även reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för leverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha leverans eller hämta i butiken.