Freida McFadden, Hembiträdet

Banner författaren

Första boken i den internationella succéserien – över 1,8 miljoner sålda exemplar

Millie har avtjänat ett tioårigt fängelsestraff och bor i sin bil när hon får jobb som hembiträde hos den förmögna familjen Winchester: mamma Nina, pappa Andrew och nioåriga dottern Cecelia. Bostad ingår – ett minimalt vindsrum i familjens jättevilla.
Millie satsar allt på att sköta jobbet perfekt – hon städar, tvättar, tar hand om parets dotter, lagar fantastiska middagar till familjen och äter själv ensam i vindsrummet. Men snart börjar hon ana att familjen Winchester döljer betydligt mörkare hemligheter än hon själv.
Varför beter sig Nina så bisarrt? Och varför går det bara att låsa vindsrummet från utsidan? När Millie faller för frestelsen att försöka ta reda på vad som egentligen pågår i huset tar allt en chockerande vändning. Det visar sig att familjen Winchester spelar ett farligt spel – men de vet inte vad Millie är kapabel till…
I översättning av Åsa Brolin.

Bokfakta:
Författare: Freida McFadden
Artnr/isbn: 9789198568806
Förlag: Modernista
Utgiven: 2024
Sidor: 320 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Genre: Spänning, Deckare

Författaren:

FREIDA MCFADDEN är en bästsäljande amerikansk författare. Hembiträdet [The Housemaid], första boken i hennes psykologiska thrillerserie, har gjort enorm TikTok-succé, varit #1 på Amazon och legat 25 veckor i rad på New York Times bestsellerlista. Serien har nu sålt i över 1,8 miljoner exemplar världen över.

Recension:

En psykologisk spänningsroman utöver det vanliga. Den bästa jag läst i genren på väldigt länge. Här kommer några rader om boken. Mer än så kan jag inte berätta om, vill inte förstöra handlingen för er som Kommer att läsa den. Och läs den bara säger jag.

Millie har nyss kommit ut från fängelset där hon suttit i tio år. Hon bor i sin bil, sover i baksätet, lever på smörgåsar. Söker desperat efter jobb, vad som helst egentligen. Efter en anställningsintervju får hon plats som hembiträde hos den rika familjen Winchester.

Hon får bo i ett litet avskalat vindsrum med en knölig säng. Bättre än att sova i bilen, tänker hon. Dörren har lås, men bara på utsidan, det lilla fönster som finns går inte att öppna, lite märkligt tycker hon. Men hon finner sig.

Millie vill verkligen sköta jobbet perfekt. Nina, frun i huset är labil, ena stunden klagar hon på allt Millie gör. Andra stunden är hon översvallande, berömmer henne för hennes goda mat och att hon är så bra på att städa.

Cecilie den lilla flickan i familjen är bortskämd och besvärlig att vara till lags. Millie biter ihop, hon är bara villkorligt frigiven och minsta anmärkning gör att hon kan åka in igen.

Andrew, mannen i familjen är trevlig, han ser bra ut och försöker medla när Nina får sina utbrott. Millie börjar få känslor för honom, Nina ser och hennes svartsjuka ökar. Gör allt för att göra livet besvärligt för Millie.

Så tar boken en chockerande vändning. Jag ser förmodligen ut som en fågelholk i ansiktet när jag läser vidare.

Hemmafrun är första delen i författarens psykologiska thrillerserie. Har gjort en enorm succé världen över.

Högsta betyg 5/5

Säger bara, missa inte denna bok som är nyinsatt i Låna&Läs 2023/24 för mars månad.

/ Monica Gullman