Hiromani Kawakani, Nakanos secondhandbutik

Banner Kawakani

Nakanos secondhandbutik är en charmig berättelse om en udda uppsättning vänner och deras vardag i den lilla butiken i Tokyos utkant.

Bokomslag

När jalusierna till Nakanos secondhandbutik rullas upp är det Hitomis uppgift att ställa fram några av butikens mer eller mindre exklusiva föremål på en bänk utanför. Där inne styr den kufiske ägaren Nakano, som när han säger att han ska gå till banken i själva verket träffar sin älskarinna.

Ibland hjälper också hans syster Masayo till i butiken, en konstnärssjäl vars kärleksråd blir till en guide för Hitomi, inte minst gällande allt-i-allon Takeo, vars blyga och svårlästa framtoning väcker oväntade känslor hos henne.

Bokfakta:

Författare: Hiromi Kawakami
Artnr/isbn: 9789188903389
Förlag: Bokförlaget Tranan
Utgiven: 2023
Sidor: 309 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Genre: Skönlitteratur

Författaren:

HIROMI KAWAKAMI (1958) är en folkkär och prisbelönt japansk romanförfattare.

LARS VARGÖ är översättare från japanska och har själv skrivit flera böcker om Japan. Han har varit svensk ambassadör i Tokyo och Seoul.

Sagt om boken:

”Vilken ljuvlig, välformulerad meditation över kärlek och vänskap den här romanen är!”
YUKIKO DUKE, VI LÄSER

”Senseis portfölj är som ett fotografi från en underbar resa man gjorde. Man känner en melankoli att det är över, men är så glad att man var där.”
SANDRA BEIJER (ÅRETS BÄSTA BOK 2021)

”Den här boken är genomsensuell.”
KARIN NYKVIST, SYDSVENSKAN

Recensioner:

En charmig roman om några udda personer som jobbar i Nakanos Secondhandbutik.

Nakano är gift för tredje gången, han har också en älskarinna som han träffar några gånger i veckan. Han säger till sin personal att han ska gå till banken, men de vet båda att han ska gå till kärlekshotellet med sin älskarinna.

Hitomi jobbar i butiken, hon är singeltjej. Hon är intresserad av allt i allon Takeo som hjälper Nakano med att resa runt och köpa upp dödsbon och saker personer vill bli av med när de ska flytta.

Nakanos syster Masayo hjälper till ibland i butiken, hon är konstnär och jobbar på med sina dockor till kommande utställningar.

Livet rullar på i den något röriga butiken, kunderna kommer och går, köper något, en skål en kruka eller ett begagnat plagg. Jag följer karaktärerna i deras möten med kunderna, de samtal de har med varandra. De dricker svart te och äter sina lunchnudlar. Masayo ger sina tips, hur Hitoni ska närma sig den blyge Takeo som hon är intresserad av.

En fin bok om några udda personer och deras liv i den stökiga butiken i utkanten av Tokyo.

Den får 4/5 i betyg av mig.

/Monica Gullman

Boken är med i Låna & Läs 2023/24.