Sara Paborn, Svartstick

Banner Sara Paborn

Till en kursgård i Dalarna kommer 39-åriga Paula för att få andrum i sin kaotiska tillvaro. På gården bor redan Gunni vars liv stannat upp efter en omtumlande passion.

I slutet av 50-talet förälskar sig den unga Anita i Bengt, som öppnat traktens första snabbköp – men Bengt är gift och snart börjar ryktet gå.

Svartstick är en sinnrik och mångbottnad berättelse om tre kvinnor i tre tider, med varsin hemlighet. Deras liv flätas oväntat samman av en svart silkestråd.

Författaren

Sara Paborn, född 1972, debuterade med Släktfeber 2009. Hon har sedan dess skrivit fem romaner, bland annat Blybröllop som blev en stor framgång hos både kritiker och publik och är såld till fem länder. Hon har även arbetat som copywriter. För Tistelhonung, som utkom i april 2020, nominerades hon till Årets bok.

Recension

”Åh, vilken ljuvlig bok det här är”, utbrister Caroline i sin recension!

Detta. Låt mig ta er från stan till en kursgård i Dalarna och en Paula som står i groparna för ett nytt kapitel i livet och kommit på kursgården i ett försök att landa i det nya och lapa livsrum för sig själv. På samma gård möter vi också en Gunni vars liv och leverne sitter i väggarna och en Anita som får nytt liv genom en upphittad dagbok från svunna tider. Det är tre vardagslivs olikhet och nya stigar som aldrig tidigare prövats. Det är svartstick som får nuet att vaggas i hypnos av behag och ekot från det frågvisa förflutna som hukar sig inför enkla svar. Sorl och uppspelta skratt värvas med missmodets dalar och livets avigsidor läggs till rätta. Med en penna som ömsom fångar ömsom följer livets egen trådriktning är här en vacker berättelse som inte bara tråklar samman tre kvinnors öden utan också flätar samman fiktion med läsarens nu på föredömligt vis.   

Jag läser, njuter och ler. Vänder sida och sippar gott på femte koppen te. Det är förvisso ingen läsning som sticker till men väl broderar sig fast. Aldrig utan känsla eller hjärta, alltid med en tonträff som kryper nära. Sinnrikt, skickligt och ja, sådär strålande Paborn-stiligt! 

Här är en bok lika formidabel som en silkestråd och lika hjärtlig som den varmaste syjunta – på en och samma gång. Det doftar sommar och klingar Dalarna, berör milt som en spetsgardin mot pelargongrönska och faktiskt som blåbärsfläckar på finduken.  

Språket är enkelt och precist. Pennan sticker ut och stannar kvar. Berättelsen är stillsam utan större dramatik men ändå på något underfundigt vis proppfylld med längtan, svårmod och, stundom också, humor. Det är elegant, och egentligen mer ändå. Snarare strålande stiligt!  

Och så. 

Svartstick är en mångbottnad och lågmält levande roman som tråklar sig fast i sinnelag och själarum. En bok både berör och rör om, och som lämnar starkast avtryck som en hjärtevärmande och inte minst engagerande läsning om hur tre kvinnoöden kan fogas samman till ett större berättelse som tumlar till eftertanke. Med en sällsam skärpa lyckas författaren brodera fram en lika delar underfundig som underbar roman som snuddar hjärtat, suddar nuet och sicksackar fram till något som säger oss en smula om inget mindre än livet självt.

/Caroline Nilsson
@carolinesbokhylla


Tre kvinnor, tre tider och alla bär de på en hemlighet.

Paula är lärare, hon har anmält sig till en kurs i Svartstick. Kursgården ligger i Dalarna. Egentligen vill hon bara komma bort en vecka, hon har många jobbiga beslut hon måste ta tag i. Hon behöver tid att tänka.

Gunni har en hörselskada, hon jobbar på kursgården som allt i allo. Hennes liv har stannat upp. Hon är vresig och kort, skriver arga lappar om vad som inte är tillåtet så länge man bor på kursgården.

Boken backar tillbaka till 50-talet.

Anita är 17 år, går på gymnasiet. Hon blir blixtförälskad i byns nya handlare, Bengt, han är gift och har två små barn. Han har öppnat byns första snabbköp. Hon gör sig ärenden hela tiden till butiken för att få en glimt av honom. Han uppmärksammar hennes intresse och börjar flirta med henne. Hon drömmer om att han ska lämna sin familj och bli ihop med henne.

Dessa tre kvinnor får man följa genom boken. Paula som har en hemlighet, hon har ställt till det för sig.
Gunni som vill ha ut mer av livet, Hon försöker frigöra sig från sin mamma som bara klagar på henne. Hur hon är klädd, hon är för tjock, och varför kan hon inte skaffa sig en man?

Anita som också ställer till det för sig. Bengt tar för sig, han säger, du får inte berätta för någon, när de träffas i smyg.

Tre kvinnor som det visar sig har en koppling till varandra på olika sätt. En bok jag tycker om att läsa, för handlingen och det fina språket.

Betyg 4/5

/Monica Gullman

Boken är med i Låna & Läs 2023/24.