John Ajvide Lindqvist, Rummet i jorden


”Jag vill förstå.”

I källaren i sitt nya hus, den före detta haitiska ambassaden, håller Kim Ribbing doktor Martin Rudbeck fången. Som ung var Kim fast i doktorns våld och behandlades med elchocker under tortyrliknande former. Nu är rollerna omkastade. Via en avancerad plan har Kim lyckats sopa igen spåren efter bortförandet. Men så inträffar något oförutsett som ställer allt på ända. Tillsammans med Julia Malmros och fjortonåriga Astrid Helander tvingas Kim nu använda all sin fantasi för att framställa nya villospår.   

Under tiden har utredningen av kidnappningen landat på Jonny Munthers bord. Han har sedan tidigare ett horn i sidan till Kim och ihop med sina kollegor Carmen Sanchéz och Christof Adler påbörjar han nu en desperat katt-och-råtta-lek.   

Parallellt håller Julia tillsammans med Irma Ryding på att forska kring det högerextrema partiet Sannsvenskarna och dess kopplingar till MC-klubben Apostates. Något som visar sig vara allt annat än ofarligt.   

Fortsättningen på den hyllade deckaren Skriften i vattnet är här. Men där den förra boken var expansiv och internationell, är Rummet i jorden klaustrofobisk och svensk. Kim Ribbing, Julia Malmros och Astrid Helander är mer än tillbaka – de är helt fast.

John Ajvide Lindqvist

John Ajvide Lindqvist är född 1968 och uppväxt i Blackeberg, där också hans första roman Låt den rätte komma in (2004) utspelar sig. Efter en karriär som trollkarl och ståuppkomiker blev han till slut skräckförfattare och räknas idag som Sveriges obestridlige skräckmästare.

Hans andra roman, Hanteringen av odöda, utkom i juni 2005 och i novellsamlingen som följde, Pappersväggar (2006), får man bland annat veta vad som hände med de odöda. 2008 utkom romanen Människohamn, som utspelar sig i skärgården med havet som det stora skräckinjagande hotet och i maj 2010 utkom Lilla stjärna, en historia om kärlek och besatthet, om en röst ifrån en annan värld och idoldyrkan driven till sin spets. Därefter kom Låt de gamla drömmarna dö (2011), en samling noveller, kåserier och andra texter.

Hösten 2017 utkom X – den sista platsen, den avslutande delen i trilogin Platserna. Här väver han samman alla trådar från de två tidigare böckerna, Himmelstrand – den första platsen och Rörelsen – den andra platsen. Den senare blev nominerad till Augustpriset 2015. Böckerna i Platserna kan även läsas fristående som egna berättelser.

I januari 2021 utkom han med sin längsta roman hittills – Vänligheten och i november 2021 med boken Alternativa fakta om fåglar, som är illustrerad av hans hustru Mia Ajvide.

Sommaren 2022 släpptes romanen Verkligheten och inte långt därefter, i oktober, Skriften i vattnet, en actionspäckad internationell thriller med storpolitiska konsekvenser och del ett i serien Blodstormen. Strax efter släppet nominerades den till Bästa kriminalroman 2022 av Svenska Deckarakademin.

2023 var han aktuell med Sommaren 1985, det närmaste en ungdomsbok han skrivit – ett mörkt sommaräventyr fyllt av bråddjupa känslor och livsavgörande ögonblick.

Våren 2024 kommer fortsättningen på den hyllade deckaren Skriften i vattnet: Rummet i jorden. Där den förra boken var expansiv och internationell, är Rummet i jorden klaustrofobisk och svensk.

John Ajvide Lindqvist har också skrivit filmmanus, teaterpjäser och mottagit en rad priser, bland andra Selma Lagerlöf-priset och GP:s litteraturpris.

Hans böcker finns utgivna i över 30 länder, bland andra Australien, Kina, Brasilien, Danmark, Tyskland, Ryssland, Storbritannien och USA.

Läs mer på www.johnajvidelindqvist.com.

Recensioner

Anders Kapp: ”Hämnden i ambassadkällaren”

”Alla med något som helst intresse för genren kommer ihåg diskussionerna 2022 kring det som skulle bli Millennium 7 på nytt förlag. Minst två olika författare hade uppdraget att skriva ett utkast och en av dem var John Ajvide Lindqvist men hans förslag accepterades inte. Då hade han redan skrivit mer än ett utkast, nästan en färdig bok, och i stället för att slänga det manuset i papperskorgen, skrev han om det, bytte kön och namn på de två huvudpersonerna och gav ut den med titeln Skriften i vattnet, starten på serien Blodstormen. Den var bättre och mer trogen Millenniumkonceptet än den som blev den officiella Millennium 7: Havsörnens skrik. Nu finns Blodstormen 2 ute med titeln Rummet i jorden. Författaren har skrivit en trilogi tidigare, Platserna som avslutades 2017, men han är inte en optimal serieskrivare, jag tror att han är alldeles för kreativ för det, han verkar hela tiden vilja skapa något helt nytt. Med ett stort undantag är den nya boken ingen Millenniumtext, konceptet kräver någon sorts större samhällsfråga vilket fanns i form av klimatkrisen i den förra boken men det saknas här; visserligen finns delar om den växande högerextremismen vilket hade kunnat fungera som en sådan fråga men det tar sig inte riktigt. Jag har också några andra invändningar men det hindrar inte att det här är riktigt bra läsning, den här författaren saknar förmågan att skriva något dåligt.

Läs hela Anders Kapps recension här.

Andra recensioner

”’Rummet i jorden’ är en osannolik men oemotståndlig blandning av modern skröna och kriminalroman. (…) den genuina berättarglädjen, den svarta humorn och det kreativa flödet gör boken omöjlig att lägga ifrån sig. John Ajvide Lindqvist är en proffsförfattare, men tycks helt befriad från beräknande cynism, och fortfarande uppriktigt intresserad av sina oförglömliga karaktärer och spännande miljöer. Då blir läsaren också det!”

BTJ, Christine Karlsson