UPPTAKTSKVÄLL LÅNA & LÄS 2024/25

Vi tipsar om våra favoriter bland de 55 titlar som ingår i årets lånebibliotek. Du kan köpa medlemskap och välja din första bok under kvällen.

Kvällen är gratis men du måste hämta biljett i kassan senast måndag 26/8, eller boka den i vår webshop.

Gästförfattare under kvällen är Catharina Ingelman Sundberg.

Catharina Ingelman-Sundberg

Catharina Ingelman-Sundberg har nått fantastiska framgångar med sina böcker och har gjort succé både i Sverige och internationellt. Hennes stora genombrott kom 2012 med den humoristiska feelgood-romanen Kaffe med rån – om pensionärerna som har tröttnat på ålderdomshemmet och ger sig in på brottets bana. Med sina galna upptåg och livsbejakande attityd tar Pensionärsligan nu världen med storm. Boken har hittills sålts till 29 språk och ges ut i 40 länder. Den har varit på många topplistor och legat på första plats i England, Italien och Kanada.

Böckerna om Märtha & co – förutom Kaffe med rån, också Låna är silver, råna är guld samt Rån och inga visor – har väckt uppseende utomlands och Catharina har förutom Norge och Finland bjudits in till England, Frankrike, Brasilien och Förenade Arabemiraten för att berätta om de brottsbenägna pensionärerna. Böckerna om åldringarna som rånar banker och begår brott för att ge pengar till fattiga har fått läsare i alla åldrar och författaren har fans bland pojkar och flickor från 9-14 år lika väl som bland män och kvinnor upp till 100 år.

Catharina har tidigare arbetat som journalist och marinarkeolog och tillbringade bland annat femton år med att dyka efter vår historia runtom i världen. Hon utforskade allt från vikingaskepp till holländska ostindiefarare och var även initiativtagare till projektet Ostindiefararen Götheborg.

Hon har en rad uppskattade historiska romaner bakom sig, till exempel trilogin Vikingablot, Vikingasilver och Vikingaguld (för vilka hon fick Widdingpriset) och serien om medeltiden med Brännmärkt, Förföljd och Befriad.

För Kaffe med rån har Catharina Ingelman-Sundberg tilldelats italienska Premio Roma med motiveringen:”en glad övertygande kriminalkomedi full med mänsklig värme”. Catharinas skriver på nya böcker samtidigt som hon reser världen runt och berättar om Pensionärsligan. Boken har översatts till 29 språk.

Nu är hon aktuell med boken, Landet som försvann, som ingår i årets Låna & Läs bibliotek. Boken utkommer i samband med upptaktskvällen.

För drygt 8000 år sedan lever unga Eira i Doggerland nära inlandsisen i norr med sin man Skagii och sonen Ötzi tillsammans med Vidarstammen. När Eira ser att det blir allt varmare och att vattnet stiger anar hon oråd. Men hennes varningar tas inte väl emot, byns nye ledare bannlyser henne och hon måste lämna allt. Efter ett överfall tar hon sin tillflykt till det säsongboende Urdifolket, där hon träffar konstnären och flintsmeden Joar. Tillsammans måste de snabbt få omgivningen att inse vilken katastrof som väntar.

”Landet som försvann” är en historisk roman som baseras på de senaste forskningsrönen om Doggerland, en stenålderskultur som påträffats i havet vid Doggers bankar i Nordsjön.

Här kan du läsa mera om Låna&Läs.