Ruth Kvarnström Jones, De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel

Banner författare

I början av 1900-talet är Stockholm en stad i förändring. Medan rika drömmer om större bostäder med alla de nya faciliteter som pengar kan erbjuda, drömmer de fattiga om mat till familjen, en rimlig lön och färre råttor på gatorna.

Bokomslag

Vid vattnet mitt emot slottet tronar Grand Hôtel, den omtalade juvelen i turistnäringen. Men hotellet är i ekonomisk knipa och styrelsen behöver en särskild kvinnas begåvning för att lyfta hotellet till nya höjder. Wilhelmina Skogh äger ett pärlband av hotell längs de svenska järnvägarna, och ser Grand Hôtels potential och betydelse för staden. Men hon är en lika fruktad som respekterad chef.

Samtidigt anländer den unga Ottilia till storstan från Rättvik för att påbörja sin anställning på det mytomspunna hotellet. Tillsammans med ett gäng andra kvinnor får hon kämpa mot orättvisor och hinder i en mansstyrd bransch. Kvinnor förväntas ju sköta hemmet – men vad är ett hotell om inte ett hem?

De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel är en svepande historisk feelgoodroman, med underbara karaktärer och ett rejält mått jävlar anamma. Ruth Kvarnström-Jones har fått en unik inblick i Grand Hôtels historia och bjuder oss på en spektakulär resa genom vår kulturhistoria. Detta är den första delen i serien Stockholms pärlor.

Bokfakta:
Författare: Ruth Kvarnström Jones
Artnr/isbn: 9789177715856
Förlag: Printz
Utgiven: 2023
Sidor: 495 s
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Genre: Skönlitteratur, Feelgood

Författaren:

Ruth Kvarnström-Jones är född i Storbritannien men bor på Lidingö sedan 35 år tillbaka. Hon lever med sin man, hunden Watson och två tokiga katter, omgiven av två utflugna döttrar, härliga vänner och en himla massa böcker. Ruth har tidigare utkommit med tre romaner i serien om det lilla fiktiva kustsamhället Halleholm.

Läs gärna mera om Ruth på printzpublishing.se

Recensioner:

Året är 1901, Grand Hôtel går dåligt. Wilhelmina Skogh får uppdraget av den manliga styrelsen att bli ny direktör för det anrika hotellet. En kvinna med skinn på näsan och många idéer om hur hon vill driva hotellet framåt.
Hon äger tre hotell i Dalarna och har massor av erfarenhet. De män som jobbar på hotellet är skeptiska till att ha fått en kvinna som chef. Särskilt portieren Knut Andersson som är en uppviglare, han får med sig de andra karlarna att maska i sina arbetsuppgifter. Han är gift med husmor på hotellet, Margareta Andersson. När han är full och på dåligt humör är det henne han ger sig på med sparkar och knytnävar.

Ottilia jobbar på ett av fru Skoghs hotell i Dalarna. Hon har ambitioner, vill till Stockholm och helst få en plats på Grand Hôtel. Hon chansar och reser till storstan för att anhålla om ett jobb på hotellet.
Just då finns det en ledig tjänst som chef för rumsbetjäningen. Hon får en provanställning, fru Skogh vill se vad hon går för. Hon kastas in i ett kaos, karlarna som jobbar på rumsbetjäningen har lämnat hotellet i protest, uppviglaren Knut Andersson har lyckats övertala dem att på så sätt protestera mot den kvinnliga hotellchefen. Ottilia lyckas lösa bemanningen, hon får flickor från Städ avdelningen att ställa upp. Karlarna som avvek från jobbet får sparken och fru Skogh är rasande.

En härlig läsning om hur livet gestaltar sig för kvinnor i arbetslivet i början av 1900 talet. De får kämpa i en mansdominerad värld men tillsammans stöttar de och inspirerar varandra att våga ta för sig. Särskilt då när de har en kvinnlig chef som finns där för dem.

En historisk roman med härliga karaktärer, dessutom Wilhelmina Skogh som fanns på riktigt. Första delen i en serie om ”Stockholms pärlor”. Böcker som kommer att handla om historiens kvinnor i huvudstadens mest spektakulära byggnader.

Jag ger boken betyget 4/5.

Boken är med i Låna & Läs 2023/24

/ Monica Gullman

Beställ/Reservera boken

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för leverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha leverans eller hämta i butiken.